Jantan ke Betina?

Quail - The several genera of mid-sized birds in the pheasant family Phasianidae, or in the family Odontophoridae. Discuss about them here.
User avatar
zahari
Moderator
Moderator
Posts: 1449
Joined: Thu Dec 21, 2006 2:39 pm
Location: Sik, Kedah/Shah Alam,Sel.
Contact:

Re: Jantan ke Betina?

Postby zahari » Tue Nov 17, 2009 7:33 am

Bela halal, perhilitan je haramkan...klu nak bela, pandai2 la simpan. Jgn expose sgt..
ImageImage

matburung
Hatchling
Posts: 11
Joined: Thu Nov 12, 2009 7:35 pm
Location: Malaysia

Re: Jantan ke Betina?

Postby matburung » Wed Nov 18, 2009 11:51 am

Terima kasih kekawan semua. Itu juga yang saya suspect - quail yang 2 ekor jantan, kerana betina ada tanda hitam kat leher.
Quail yang sekor tu (biru) nampak cantik - selalunya yang jantan tu colourful sikit :D

mrweirdo83
Flying Bird
Posts: 65
Joined: Tue Oct 13, 2009 4:44 am
Location: Kelantan malaysia

Re: Jantan ke Betina?

Postby mrweirdo83 » Thu Nov 19, 2009 2:00 am

zahari wrote:Bela halal, perhilitan je haramkan...klu nak bela, pandai2 la simpan. Jgn expose sgt..


im totally agree with abg zahari kite....saya pn ader bela gak sepasang...and 2 pasang puyuh jepun.....dah bertelur...and baru dapat ank...ader la dalam 2 3 ekor...hehehe....

bela die bkn pe...tok habiskan makanan burung budgie yg xabes jer...hehehe

User avatar
ospe03
Wise Owl
Posts: 817
Joined: Fri Jun 06, 2008 3:13 am
Location: Secret
Location: Selangor
Contact:

Re: Jantan ke Betina?

Postby ospe03 » Sat Nov 21, 2009 1:12 pm

mrweirdo83 wrote:
zahari wrote:Bela halal, perhilitan je haramkan...klu nak bela, pandai2 la simpan. Jgn expose sgt..


im totally agree with abg zahari kite....saya pn ader bela gak sepasang...and 2 pasang puyuh jepun.....dah bertelur...and baru dapat ank...ader la dalam 2 3 ekor...hehehe....

bela die bkn pe...tok habiskan makanan burung budgie yg xabes jer...hehehe



betul tu.. pembersih aviary... kalau makan sekali dengan kulit sambau, lalat, semut .....semua dia makan.. mmg bersih aviary... :P

toucan
Bird Watcher
Bird Watcher
Posts: 430
Joined: Tue Feb 13, 2007 7:27 am

Re: Jantan ke Betina?

Postby toucan » Mon Nov 23, 2009 7:20 am

Yang klip permata tu dua-dua pun jantan, burung puyuh, ataupun digelar puyuh tanah oleh perhilitan, Barred Button Quail, species in betini lagi cun dari jantan, yang betini ada kerongkong and dada yang berwarna hitam.

Yang klip kedua tu seekor Pikau jantan, Blue-breasted Quail, dan sering kali digelar Button Quail, walaupun nampak agak sama dari segi saiz and habitat, burung pikau dan burung puyuh tu dari keluarga burung yang langsung tidak sama. Burung Pikau (true quails) adalah dibawah keluarga Burung Kuang, dan lebih dekat dengan burung siul dan sang-serik. Burung Puyuh (buttonquail) pulak hanya ada tiga jari, dalam keluarga yang tersendiri, dulu ia diletak bersama dengan burung ruak-ruak, sintar and kera (jenjang), tapi kini diikstiharkan sebagai satu keluarga yang berdikari, tidak berapa dekat dengan keluarga-keluarga burung lain yang masih wujud.

Kedua-dua species dilindungi sepenuhnya dibawah Akta Perlindungan Haiwan 1972, tapi Pikau yang dibiak secara domestik ada dijual, jadi rasanya yang domestik tu boleh dibiak, tapi warnanya tidak sama, ada yang warna putih, perak, kelabu dan sebagainya, bukannya yang warna asal.


regards
Toucan


Return to “Quail”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest