Nak Biakkannya???

Quail - The several genera of mid-sized birds in the pheasant family Phasianidae, or in the family Odontophoridae. Discuss about them here.
greenfrog
Wise Owl
Posts: 482
Joined: Mon Oct 13, 2008 8:48 am
Location: ofis
Location: pj-shah alam-kangar-endau mersing-bandar bukit raja
Contact:

Re: Nak Biakkannya???

Postby greenfrog » Fri Aug 28, 2009 7:19 am

Irwan Fahmy wrote:Kekadang repair sikit ja.. Pastu boleh pakai sampai bertahun.. Tunggu ja pelupusan nanti kow timla sama ketua jabatan..

cikgu agak2 klau button quail jantan + quail betina biasa je dia leh membiak x? :?:

User avatar
Irwan Fahmy
Moderator
Moderator
Posts: 5637
Joined: Sun Jun 01, 2008 7:31 pm
Location: Kangar, Perlis
Location: Kangar, Perlis Indera Kayangan/Alor Setar, Kedah Darulaman
Contact:

Re: Nak Biakkannya???

Postby Irwan Fahmy » Fri Aug 28, 2009 1:49 pm

Boleh, takda masalah.. Kalau nak cepat lagi amik jantan dalam sekor dua namun betina bagi banyak bilangan dia sikit.. Dalam 6,7 ekor ke.. Cepat la dia membiak..

greenfrog
Wise Owl
Posts: 482
Joined: Mon Oct 13, 2008 8:48 am
Location: ofis
Location: pj-shah alam-kangar-endau mersing-bandar bukit raja
Contact:

Re: Nak Biakkannya???

Postby greenfrog » Tue Sep 01, 2009 12:25 am

Irwan Fahmy wrote:Boleh, takda masalah.. Kalau nak cepat lagi amik jantan dalam sekor dua namun betina bagi banyak bilangan dia sikit.. Dalam 6,7 ekor ke.. Cepat la dia membiak..


boleh ek cikgu...minggu nie gak cari lagi 3 ekor quail betina...huhuh
smlm button quail sy btelur...tp mcm biasa diorg makan telur tue balik

User avatar
Irwan Fahmy
Moderator
Moderator
Posts: 5637
Joined: Sun Jun 01, 2008 7:31 pm
Location: Kangar, Perlis
Location: Kangar, Perlis Indera Kayangan/Alor Setar, Kedah Darulaman
Contact:

Re: Nak Biakkannya???

Postby Irwan Fahmy » Tue Sep 01, 2009 4:04 am

Induk kurang kalsium tu yang makan balik telur dia.. Bagi campur sikit serbuk kalsium tu dalam dedak dia.. Jangan banyak sangat takut jadi masalah terlur terlekat lak nanti (egg binding)..

greenfrog
Wise Owl
Posts: 482
Joined: Mon Oct 13, 2008 8:48 am
Location: ofis
Location: pj-shah alam-kangar-endau mersing-bandar bukit raja
Contact:

Re: Nak Biakkannya???

Postby greenfrog » Tue Sep 01, 2009 4:20 am

Irwan Fahmy wrote:Induk kurang kalsium tu yang makan balik telur dia.. Bagi campur sikit serbuk kalsium tu dalam dedak dia.. Jangan banyak sangat takut jadi masalah terlur terlekat lak nanti (egg binding)..


dah bagi dah tulang sotong cikgu...tp still dia makan telur dia balik

User avatar
Irwan Fahmy
Moderator
Moderator
Posts: 5637
Joined: Sun Jun 01, 2008 7:31 pm
Location: Kangar, Perlis
Location: Kangar, Perlis Indera Kayangan/Alor Setar, Kedah Darulaman
Contact:

Re: Nak Biakkannya???

Postby Irwan Fahmy » Tue Sep 01, 2009 4:30 am

Kalau macam tu jenis perangai dia la tu.. Dah jadi habit.. Samada habit ini akan hilang atau tidak takleh nak cakap..


Return to “Quail”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest