Aktifkan balik forum button quail nih..

Quail - The several genera of mid-sized birds in the pheasant family Phasianidae, or in the family Odontophoridae. Discuss about them here.
nizam
Weaning Bird
Posts: 29
Joined: Tue Aug 04, 2009 6:32 am
Location: Bandar Baru Bangi,Selangor

Aktifkan balik forum button quail nih..

Postby nizam » Tue Aug 04, 2009 7:36 am

salam semua, sapa2 yg baca forum button quail nih meh la aktifkan balik terutama kwn2 senior... lama dah senyap, aku ada bela button quail nih, baru lg tp dah mula betelur.. ni dok tunggu masa nak ngeram la pulak, tp kalo dia tanak ngeram aku eram la pakai incubator nanti.. ni aku dok cari member kat selangor nih nak kongsi hobi.. sila lah join :)

greenfrog
Wise Owl
Posts: 482
Joined: Mon Oct 13, 2008 8:48 am
Location: ofis
Location: pj-shah alam-kangar-endau mersing-bandar bukit raja
Contact:

Re: Aktifkan balik forum button quail nih..

Postby greenfrog » Wed Aug 12, 2009 7:12 am

salam bro nizam
aku baru join forum nie..aku duk pj..keje kat shah alam
button quail aku baru bela 4 bulan dah penah btelur 4 bijik
tp napa dia makan balik telur dia?tensen aku...

nizam
Weaning Bird
Posts: 29
Joined: Tue Aug 04, 2009 6:32 am
Location: Bandar Baru Bangi,Selangor

Re: Aktifkan balik forum button quail nih..

Postby nizam » Fri Aug 14, 2009 4:39 am

greenfrog wrote:salam bro nizam
aku baru join forum nie..aku duk pj..keje kat shah alam
button quail aku baru bela 4 bulan dah penah btelur 4 bijik
tp napa dia makan balik telur dia?tensen aku...


dalam pengalaman aku la,
dia bukan sengaja nak makan,
tp dah terpijak n bila pecah dia mkn la..
cara dia ko letak habuk kayu kat atas lantai,
so bila dia betelur tak la pecah, mcm ada span gitu..
lg satu ko kena selalu bg dia kalsium,
kalo tak kulit telur lembut dan senang pecah..
kalium ko buat sendiri jer,
amik kulit telur ayam n tumbuk sampai jd habuk,
lepas tu campur ngan dedak atau sambau..

User avatar
zahari
Moderator
Moderator
Posts: 1449
Joined: Thu Dec 21, 2006 2:39 pm
Location: Sik, Kedah/Shah Alam,Sel.
Contact:

Re: Aktifkan balik forum button quail nih..

Postby zahari » Fri Aug 14, 2009 7:47 am

nizam wrote:salam semua, sapa2 yg baca forum button quail nih meh la aktifkan balik terutama kwn2 senior... lama dah senyap, aku ada bela button quail nih, baru lg tp dah mula betelur.. ni dok tunggu masa nak ngeram la pulak, tp kalo dia tanak ngeram aku eram la pakai incubator nanti.. ni aku dok cari member kat selangor nih nak kongsi hobi.. sila lah join :)


Nizam...burung ni dlm list protected mayb tu pasai xbrapa nak aktif. aku ada bela gak dlm 5 ekor, semuanya mutation (silver/white). Klu warna ori perhilitan kacau..Brapa banyak hang ada, cuba hang upload koleksi hang tu..Lg 1 hang bela dlm aviary atas tanah atau sangkar biasa? tunjuk la gambaq sikit kasi panas... :wink:
ImageImage

greenfrog
Wise Owl
Posts: 482
Joined: Mon Oct 13, 2008 8:48 am
Location: ofis
Location: pj-shah alam-kangar-endau mersing-bandar bukit raja
Contact:

Re: Aktifkan balik forum button quail nih..

Postby greenfrog » Fri Aug 14, 2009 12:39 pm

dalam pengalaman aku la,
dia bukan sengaja nak makan,
tp dah terpijak n bila pecah dia mkn la..
cara dia ko letak habuk kayu kat atas lantai,
so bila dia betelur tak la pecah, mcm ada span gitu..
lg satu ko kena selalu bg dia kalsium,
kalo tak kulit telur lembut dan senang pecah..
kalium ko buat sendiri jer,
amik kulit telur ayam n tumbuk sampai jd habuk,
lepas tu campur ngan dedak atau sambau..[/quote]

aku pun x pasti la t pijak...coz aku tgk sdiri bila betina tue btelur ..cecah je telur kat dlm bekas tido diorg terus yg jantan tue patuk smpai pecah
quail nie aku dah test bagi mcm2 makanan dah...sambau campur dedak,kacang hijau,jagung makanan ayam,pallet ikan,mealworms,carrot,salad...
semua aku try x penah tolak lak tue..semua dia cekik..huhu




Image
Image
Image

sorri

nizam
Weaning Bird
Posts: 29
Joined: Tue Aug 04, 2009 6:32 am
Location: Bandar Baru Bangi,Selangor

Re: Aktifkan balik forum button quail nih..

Postby nizam » Sat Aug 15, 2009 1:08 pm

zahari wrote:
nizam wrote:salam semua, sapa2 yg baca forum button quail nih meh la aktifkan balik terutama kwn2 senior... lama dah senyap, aku ada bela button quail nih, baru lg tp dah mula betelur.. ni dok tunggu masa nak ngeram la pulak, tp kalo dia tanak ngeram aku eram la pakai incubator nanti.. ni aku dok cari member kat selangor nih nak kongsi hobi.. sila lah join :)


Nizam...burung ni dlm list protected mayb tu pasai xbrapa nak aktif. aku ada bela gak dlm 5 ekor, semuanya mutation (silver/white). Klu warna ori perhilitan kacau..Brapa banyak hang ada, cuba hang upload koleksi hang tu..Lg 1 hang bela dlm aviary atas tanah atau sangkar biasa? tunjuk la gambaq sikit kasi panas... :wink:


ada 3 ekor jer, sekor jantan n 2 betina.. baru mula tp dah betelur la.. aku tak upload tu sbb warna ori latu.. cuma sekor betina jer silver.. hampeh tul... ni taktau nak letak mana dah nih.. setakat nih dah betelur 4 biji.. nanti aku blajar upload jap.. kalo jadik dpt la tgk :)


Return to “Quail”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest