Aktifkan balik forum button quail nih..

Quail - The several genera of mid-sized birds in the pheasant family Phasianidae, or in the family Odontophoridae. Discuss about them here.
User avatar
dance4rain
The Great Eagle
Posts: 3238
Joined: Tue Aug 08, 2006 3:53 pm
Location: Melaka
Contact:

Re: Aktifkan balik forum button quail nih..

Postby dance4rain » Sun Aug 23, 2009 9:26 am

Selamat sejahtera kepada semua member quail sini.
Teringat nak bela quail untuk jadi "Majlis Perbandaran" - bersihkan lantai aviary :D
Disamping itu boleh lah membiak sikit untuk suka-suka.
Dulu pernah bela Puyuh Tanah, tapi bila tau burung TP, terus lepaskan kat belukar dekat rumah.
Kalau yang mutasi puteh/silver tu takda hal, boleh member tolong tunjukkan mana boleh beli sepasang dua? Kalu ada member yang berjaya buat breeding ke? lagi bagus kalu nak let go sepasang, dua. Boleh PM saya bila2.

Yang komersial untuk daging tu, tak lah menarik sangat. Saya memang minat burung tempatan. Tapi apa boleh buat, dari 10 species, 9 tergolong burung TP. Kalau kira burung tempatan yang tak tergolong burung TP, I ingat tinggal saja burung gagak saja yang belum try :lol:

Harap member2 boleh membantu :D
Image

nizam
Weaning Bird
Posts: 29
Joined: Tue Aug 04, 2009 6:32 am
Location: Bandar Baru Bangi,Selangor

Re: Aktifkan balik forum button quail nih..

Postby nizam » Sun Aug 23, 2009 11:44 pm

dance4rain wrote:Selamat sejahtera kepada semua member quail sini.
Teringat nak bela quail untuk jadi "Majlis Perbandaran" - bersihkan lantai aviary :D
Disamping itu boleh lah membiak sikit untuk suka-suka.
Dulu pernah bela Puyuh Tanah, tapi bila tau burung TP, terus lepaskan kat belukar dekat rumah.
Kalau yang mutasi puteh/silver tu takda hal, boleh member tolong tunjukkan mana boleh beli sepasang dua? Kalu ada member yang berjaya buat breeding ke? lagi bagus kalu nak let go sepasang, dua. Boleh PM saya bila2.

Yang komersial untuk daging tu, tak lah menarik sangat. Saya memang minat burung tempatan. Tapi apa boleh buat, dari 10 species, 9 tergolong burung TP. Kalau kira burung tempatan yang tak tergolong burung TP, I ingat tinggal saja burung gagak saja yang belum try :lol:

Harap member2 boleh membantu :D


ye lah, zaman sekarang nih burung liar yg kat tepi2 rumah jer yg tak perlu lesen, aku bukan apa, lesen mmg boleh ambil, tp nak kena renew tu yg malas.. ni nak try biakkan silver lak.. taktau jadik ke tak.. kalau ada kwn2 yg nak jual button silver silalah bantu dance4rain..

aqie94
Wise Owl
Posts: 362
Joined: Fri Feb 19, 2010 2:53 pm
Location: ipoh/peneng/perlis.....
Location: ipoh/peneng/perlis.....

Re: Aktifkan balik forum button quail nih..

Postby aqie94 » Sun Apr 18, 2010 10:55 am

salam semua sy ni bru jer nak bela puyuh nie....
puyuh ader byk jenis ker?kena ader lesen ker?
brminat yg caler putih tu....telur dia leh mkn ker?
aqie94.blogspot.com

toucan
Bird Watcher
Bird Watcher
Posts: 430
Joined: Tue Feb 13, 2007 7:27 am

Re: Aktifkan balik forum button quail nih..

Postby toucan » Sun May 02, 2010 4:12 pm

nizam wrote:
dance4rain wrote:Selamat sejahtera kepada semua member quail sini.
Teringat nak bela quail untuk jadi "Majlis Perbandaran" - bersihkan lantai aviary :D
Disamping itu boleh lah membiak sikit untuk suka-suka.
Dulu pernah bela Puyuh Tanah, tapi bila tau burung TP, terus lepaskan kat belukar dekat rumah.
Kalau yang mutasi puteh/silver tu takda hal, boleh member tolong tunjukkan mana boleh beli sepasang dua? Kalu ada member yang berjaya buat breeding ke? lagi bagus kalu nak let go sepasang, dua. Boleh PM saya bila2.

Yang komersial untuk daging tu, tak lah menarik sangat. Saya memang minat burung tempatan. Tapi apa boleh buat, dari 10 species, 9 tergolong burung TP. Kalau kira burung tempatan yang tak tergolong burung TP, I ingat tinggal saja burung gagak saja yang belum try :lol:

Harap member2 boleh membantu :D


ye lah, zaman sekarang nih burung liar yg kat tepi2 rumah jer yg tak perlu lesen, aku bukan apa, lesen mmg boleh ambil, tp nak kena renew tu yg malas.. ni nak try biakkan silver lak.. taktau jadik ke tak.. kalau ada kwn2 yg nak jual button silver silalah bantu dance4rain..


siapa kata? kebanyakan burung-burung liar yang dapat dijumpai di sekeliling rumah itu merupakan burung-burung yang dilindungi dengan sepenuhnya ataupun burung-burung yang diperlindungi di bawah Burung Pemburuan ataupun lain-lain, hanya sekumpulan kecil sahaja yang tidak dilindungi di bawah akta perlindungan haiwan liar 1972 seperti ciak rumah, gembala kerbau, merbah kapur, pipit, nerbuk, terkukur, merpati dan beberapa lagi. Kebanyakan burung yang biasa dijumpai adalah burung yang dilindungi, termasuk pekaka, belatuk, tukang besi, layang-layang, sualo, kesemua burung lang, burung hantu, tirjup, perenjak pisang, burung pucung, burung bangau, ruak-ruak, dendang besar, burung tahu, sepah puteri, kelicap, pipit padang dan banyak lagi. Jadi, ia adalah sangat salah untuk menganggap bahawa burung-burung liar yang biasa dijumpai adalah tidak dilindungi, sesiapa yang cuba untuk membela sebarang burung-burung ini juga akan didakwa terumatanya untuk burung-burung yang dilindungi sepenuhnya.


Return to “Quail”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest