Newly Hatch Button Quail Chick - Part II

Quail - The several genera of mid-sized birds in the pheasant family Phasianidae, or in the family Odontophoridae. Discuss about them here.
User avatar
Irwan Fahmy
Moderator
Moderator
Posts: 5637
Joined: Sun Jun 01, 2008 7:31 pm
Location: Kangar, Perlis
Location: Kangar, Perlis Indera Kayangan/Alor Setar, Kedah Darulaman
Contact:

Re: Newly Hatch Button Quail Chick - Part II

Postby Irwan Fahmy » Mon Nov 10, 2008 8:41 am

tamteh wrote:Tq my friend....petua yg cikguwan bagi semua saya ikut...tapi dedak pembiakan tue masih tak jumpa / dapat lagi, jadi saya bagi depa dedak campur ngan kacang hijau buat masa ni. Ada org kata kacang hijau ni boleh membantu pembiakan macam kita bagi kat burung terkukur dan ketitir... betui ka ?

Ya betui.. Even Pigeon yang dalam breeding stage tupun kita boleh bagi.. Jangan lupa dedak ikan sama, protein yang tinggi sangat penting waktu tu..
:)

User avatar
tamteh
Flying Bird
Posts: 77
Joined: Fri Apr 11, 2008 11:37 am

Re: Newly Hatch Button Quail Chick - Part II

Postby tamteh » Tue Nov 11, 2008 2:10 am

esham98 wrote:
tamteh wrote: Ada org kata kacang hijau ni boleh membantu pembiakan macam kita bagi kat burung terkukur dan ketitir... betui ka ?

ermm.. rasanye macam betuila bro wan. kacang hijau ni macam menambahkan tenaga batin dan nafsu syahwat diorang le..
bro... skang ni ada berapa ekor button dalam koleksi?



button quail yg netas baru2 ni ada dlm 8 ekor, yg ok cuma 3 ekor yg lagi 5 tue ada masalah yg digelar "straddle leg" dimana dia tak dapat cengkaman kuat utk berdiri selepas menetas, dari info (internet) yg saya dapati ini adalah masalah utama pada anak2 button quail yg baru menetas. Mungkin saya akan perbaiki keadaan tempat tetasannya dr tip-tip yg diperolehi utk 2nd batch nanti.

User avatar
tamteh
Flying Bird
Posts: 77
Joined: Fri Apr 11, 2008 11:37 am

Re: Newly Hatch Button Quail Chick - Part II

Postby tamteh » Tue Nov 11, 2008 2:13 am

Irwan Fahmy wrote:
tamteh wrote:Tq my friend....petua yg cikguwan bagi semua saya ikut...tapi dedak pembiakan tue masih tak jumpa / dapat lagi, jadi saya bagi depa dedak campur ngan kacang hijau buat masa ni. Ada org kata kacang hijau ni boleh membantu pembiakan macam kita bagi kat burung terkukur dan ketitir... betui ka ?

Ya betui.. Even Pigeon yang dalam breeding stage tupun kita boleh bagi.. Jangan lupa dedak ikan sama, protein yang tinggi sangat penting waktu tu..
:)



Dedak ikan yg cikgu maksudkan tue yg macam mana, yg selalu buat umpan mancing tue ker?

User avatar
Irwan Fahmy
Moderator
Moderator
Posts: 5637
Joined: Sun Jun 01, 2008 7:31 pm
Location: Kangar, Perlis
Location: Kangar, Perlis Indera Kayangan/Alor Setar, Kedah Darulaman
Contact:

Re: Newly Hatch Button Quail Chick - Part II

Postby Irwan Fahmy » Tue Nov 11, 2008 3:04 am

tamteh wrote:
esham98 wrote:
tamteh wrote: Ada org kata kacang hijau ni boleh membantu pembiakan macam kita bagi kat burung terkukur dan ketitir... betui ka ?

ermm.. rasanye macam betuila bro wan. kacang hijau ni macam menambahkan tenaga batin dan nafsu syahwat diorang le..
bro... skang ni ada berapa ekor button dalam koleksi?



button quail yg netas baru2 ni ada dlm 8 ekor, yg ok cuma 3 ekor yg lagi 5 tue ada masalah yg digelar "straddle leg" dimana dia tak dapat cengkaman kuat utk berdiri selepas menetas, dari info (internet) yg saya dapati ini adalah masalah utama pada anak2 button quail yg baru menetas. Mungkin saya akan perbaiki keadaan tempat tetasannya dr tip-tip yg diperolehi utk 2nd batch nanti.

Rasanya leh bg mealworm sikit utk kuatkan kaki. Bahasa kg pggil istilam lembik kaki.

User avatar
Irwan Fahmy
Moderator
Moderator
Posts: 5637
Joined: Sun Jun 01, 2008 7:31 pm
Location: Kangar, Perlis
Location: Kangar, Perlis Indera Kayangan/Alor Setar, Kedah Darulaman
Contact:

Re: Newly Hatch Button Quail Chick - Part II

Postby Irwan Fahmy » Tue Nov 11, 2008 3:07 am

tamteh wrote:
Irwan Fahmy wrote:
tamteh wrote:Tq my friend....petua yg cikguwan bagi semua saya ikut...tapi dedak pembiakan tue masih tak jumpa / dapat lagi, jadi saya bagi depa dedak campur ngan kacang hijau buat masa ni. Ada org kata kacang hijau ni boleh membantu pembiakan macam kita bagi kat burung terkukur dan ketitir... betui ka ?

Ya betui.. Even Pigeon yang dalam breeding stage tupun kita boleh bagi.. Jangan lupa dedak ikan sama, protein yang tinggi sangat penting waktu tu..
:)



Dedak ikan yg cikgu maksudkan tue yg macam mana, yg selalu buat umpan mancing tue ker?

Dedak yg umpan mancing tu saya xpenah guna lg. Boleh pakai gak. Saya slalu pakai dedak kilo yg bg mkn tilapia n keli tu. Amik yg small pellets

dannysao12
Egg
Posts: 2
Joined: Wed May 26, 2010 9:40 am
Location: KL

Re: Newly Hatch Button Quail Chick - Part II

Postby dannysao12 » Thu May 27, 2010 3:43 am

Hi
Where to get the anak burung puyuh? any pasar malam or pasar tani got sell in KL?


Return to “Quail”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest