Asian Blue Button Quail

Quail - The several genera of mid-sized birds in the pheasant family Phasianidae, or in the family Odontophoridae. Discuss about them here.
User avatar
Irwan Fahmy
Moderator
Moderator
Posts: 5637
Joined: Sun Jun 01, 2008 7:31 pm
Location: Kangar, Perlis
Location: Kangar, Perlis Indera Kayangan/Alor Setar, Kedah Darulaman
Contact:

Postby Irwan Fahmy » Wed Aug 06, 2008 8:32 am

KEDAHmaju wrote:OffTopik:
Inilah sintar.. ada banyak jenis sintar nih, ada sintar api, ada sintar belukar.. denak boleh mencecah rm3k baiii.. lu fikir la sendiri...

Image

cikgu wan,
bila2 kita bleh komplot pi tahan burung kot no..? bukan p danokk la brudder..
:lol: :wink:

I on ja.. Danok bahaya woo la ni..Kawalan ketat sempadan. Nak pi kalau xda pasport ka border pas jgnla cari pasai hahaha! :lol: Aku tgk dah tak banyak jual sangkar jambul macam dulu2 kat sana. Sangkar kayu hitam pun dah takda. :roll:

User avatar
Irwan Fahmy
Moderator
Moderator
Posts: 5637
Joined: Sun Jun 01, 2008 7:31 pm
Location: Kangar, Perlis
Location: Kangar, Perlis Indera Kayangan/Alor Setar, Kedah Darulaman
Contact:

Postby Irwan Fahmy » Wed Aug 06, 2008 8:37 am

KEDAHmaju wrote::lol: itu memang betui.. kalo setakat org cerita kawasan tuh 'keras', mesti dok pi jugak.. kalo dengaq kata situ banyak 'kaki', tobat xpi dah.. hahaha :lol:



nazmina wrote:Pernah ...... :lol: banyak kali pulak tuh! :wink:
Tapi yang saya masih pelik sampai sekarang ..... Kami tak pernah cabut kalau jumpa 'depa' :o
Tapi kalau tengah buat 'projek' tu ..... dengar nama 'MERGASTUA' ...... confirm LARI tak cukup tanah ..... :lol: :lol: :lol:

Kalau kena makan tak abis..sanggup tggal benda lain tapi denak tak tinggal punya hahaha! :lol: Macam kes sabung ayam la dulu2, selipar hatta beg duitpun bole tinggal lagi tapi kalau ada "rush", ayam tambatan disambar dulu keh keh keh! :lol:

User avatar
KEDAHmaju
Moderator
Moderator
Posts: 1161
Joined: Tue Mar 18, 2008 9:34 am
Location: KEDAH
Location: alor setar, kedah darul aman, malaysia
Contact:

Postby KEDAHmaju » Thu Aug 07, 2008 12:37 am

OffTopik:
cikgu, kat simpang empat haji kasim ada sangkaq jambui murah2 dak? depa kata sana barang murah2..? aku nak satu.. :wink:



Irwan Fahmy wrote:I on ja.. Danok bahaya woo la ni..Kawalan ketat sempadan. Nak pi kalau xda pasport ka border pas jgnla cari pasai hahaha! :lol: Aku tgk dah tak banyak jual sangkar jambul macam dulu2 kat sana. Sangkar kayu hitam pun dah takda. :roll:

User avatar
KEDAHmaju
Moderator
Moderator
Posts: 1161
Joined: Tue Mar 18, 2008 9:34 am
Location: KEDAH
Location: alor setar, kedah darul aman, malaysia
Contact:

Postby KEDAHmaju » Thu Aug 07, 2008 12:40 am

aku ayam sabung xpenah main ler.. :lol:
tp, tgk org sabung ayam penah ler.. :wink:


Irwan Fahmy wrote:Kalau kena makan tak abis..sanggup tggal benda lain tapi denak tak tinggal punya hahaha! :lol: Macam kes sabung ayam la dulu2, selipar hatta beg duitpun bole tinggal lagi tapi kalau ada "rush", ayam tambatan disambar dulu keh keh keh! :lol:

User avatar
jebat
Wise Owl
Posts: 349
Joined: Sat Mar 01, 2008 4:58 am
Location: 2nd rock from UK
Contact:

Postby jebat » Thu Aug 07, 2008 1:09 am

rapalakl wrote:klu hang dpt tgkp mmg hang terror...


Abg Joe.. kalau dapat tangkap memang terror ekk..heheee..
:twisted: :wink:
sham..pe gi.. kasi bakar la..che sahari..ada rase xbahang dia..hehee..

esham98 wrote:tapi, memang pernah dengar pasal terjumpa dengan "sesuatu" masa memikat burung ni.. hurmmm... misteri...


Jang..mlm tu ko xde rase ppe ker..hehee.. tompek koreh tu jang..steady jea aku nengok kau mlm tu..hehee..ado nampak xapo yg den nampak :twisted: :wink:

KEDAHmaju wrote:bdn kecik, tp enjin turbo VTEC superchager lagi.. :lol:


Bro KM..dia kalah dgn kancil 660..hehee.. :twisted:

p/s: Jang..ok dah palo dio..jgn taruk minyak..biar ann.. :wink:
looking for a new birds..

toucan
Bird Watcher
Bird Watcher
Posts: 430
Joined: Tue Feb 13, 2007 7:27 am

Postby toucan » Thu Aug 07, 2008 4:05 am

Asian Blue Button Quail ini lebih digelar Blue-breasted Quail secara lebih sistematik kerana ia sebenarnya bukan sejenis "Buttonquail". Burung ini digelar "Pikau" oleh orang tempatan, kerana panggilannya yang seakan-akannya seperti namanya. Ia sepatutnya dijumpai di banyak kawasan in negara kita tetapi kini ia bagaikan lebih susah untuk dijumpai. Ia mungkin menjadi lebih kurang kerana peracunan makanan terutamanya di ladang padi. Saya sendiri tidak berjaya untuk menjumpai burung ini.

Burung ini telah diternak di banyak negara dan beberapa tahun dulu, telah diperkenalkan ke dalam negara kita sebagai "mini IQ", pada masa itu memang popular, tetapi sekarang sudah tidak popular. Di Ipoh, saya pernah nampak satu tempat yang ada jual burung-burung ini, tetapi lama tak pergi, tak tau sama ada mereka masih menjual burung-burung ini.


Burung "buttonquail" sebenarnya adalah jenis burung yang lain, kategori burung ini berbeza dengan "quail" yang sebenarnya dan tidak mempunyai kaitan darah yang dekat. Burung "buttonquail" digelar begitu kerana ia kelihatan seperti quail yang sebenar, ia kecil dan hidup dalam kawasan yang sama dengan burung Pikau. Tetapi ia tidak sama kerana mempunyai hanya tiga jari di kakinya tetapi Pikau mempunyai empat. "Barred Buttonquail" adalah species yang biasa dijumpai di Malaysia dan merupakan burung yang digelar "Puyuh" oleh orang tempatan, tetapi hari ini perkataan "Puyuh" telah digunakan untuk mengelar "quail" dan "buttonquail" oleh masyarakat kita. Ia digelar "Puyuh Tanah" oleh perhilitan, mungkin untuk mengurangkan pengeliruan nama "Puyuh" itu.

Hidup dalam kawasan yang serupa dengan "Pikau", ia lebih mudah dijumpai dan mempunyai populasi yang lebih besar. Di ladang-ladang dan padang-padang lalang, mereka selalunya akan muncul sekejap apabila mereka terbang keluar semasa didekati manusia. Mereka boleh dijumpai dekat rumah saya.

Sintar juga hidup dalam keadaan yang agak sama, tetapi selalunya lebih suka tempat yang lebih lembap and basah. Ia juga dijumpai dekat rumah saya.
Last edited by toucan on Sun Feb 28, 2010 4:08 pm, edited 1 time in total.


Return to “Quail”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest