CARA NAK UPLOAD GAMBAR

Malay version of Dove section
User avatar
seladangjati
Species Expert - Tekukur
Species Expert - Tekukur
Posts: 691
Joined: Tue May 29, 2007 3:57 am
Location: Pahang Malaysia
Contact:

CARA NAK UPLOAD GAMBAR

Postby seladangjati » Fri Nov 14, 2008 2:41 am

salam sejahtera semua warga MBF
dengan ini saya membuka tajuk baru bagi memudahkan sahabat semua utk memasukkan gambar burung khususnya terkukur di sini.kita boleh gunakan link yg akan saya letakkan di bawah.Tujuan kita gunakan link ini adalah utk mengelakkan dari penggunaan space di mana-mana thread terkukur.Akibatnya jika kita terlalu banyak menggunakan space di dalam thread ini akan membuatkan server menjadi berat dan slow.oleh yg demikian jika gunakan alternatif yg meringankan server MBF.

1) Untuk mengupload gambar (khusus nya terkukur) dari pc kita sesuatu gambar tu perlu di savekan dulu di mana-mana dokumen di pc kita.bila dh save bolehlah kita klik sini :

http://www.postimage.org/

2) bila kita sudah klik pada link di atas tu kita terus saja klik pada ruangan browse tu.nanti dia akan keluar arahan memilih saja dari mana-mana gambar yg telah kita simpan di dalm pc kita tu.

3) bila dh kompom pilih gambar kesukaan kita klik pulak perkataan yg tulis upload it kat bawah tu.biarkan saja sampai habis dia upload.tunggu je lah ye sampai dia keluar macm ni : http://www.postimage.org/image.php?v=aVO632i

4) bila dah keluar mcm tu.kita akan dapati ada 3 kotak panjang.setiap kotak tu tertulis begini ;

Forum BBCode:
HTML:
Direct link to image:

5) bila dh nampak benda tu pada tepi kotak panjang tu apa yg mesti kita lakukan adalah cuma gerakkan mouse menunjuk kearah kotak yg atas sekali yg bertulis : Forum BBCode: bila kita gerakkan mouse masuk dlm kotak tu akan keluar warna biru dalm kotak tu.jgn pi mana-mana dah just klik mouse kanan dan copy saja link tu.

6) last step >>>>>>>>>>>>>>> bila dh copy apa lagi just paste je lah dalam setiap posting kita.selesai.tapi pastikan asingkan gambar 1 kali enter atau ikut citarasa kita utk menjarakkan tulisan kita dengan gambar.baru cantik.

7) selamat mencuba

bye
Teach Me about The SPOTTED DOVE

maman
Hatchling
Posts: 10
Joined: Wed Apr 21, 2010 1:54 am
Location: bandar tenggara

Re: CARA NAK UPLOAD GAMBAR

Postby maman » Thu Apr 22, 2010 2:55 pm

salam, maklumat yang amat berguna. cantekkk

User avatar
anuat
Talking Birds
Posts: 236
Joined: Mon Apr 26, 2010 12:15 pm
Location: arau, perlis

Re: CARA NAK UPLOAD GAMBAR

Postby anuat » Sat Oct 09, 2010 4:47 pm

Patut aku buat tak boleh. .......... Awat gambax yg kluax besax sangat la


Return to “Tekukur”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests