KAEDAH MENANGKAP TEKUKUR

Malay version of Dove section
User avatar
john
Egg
Posts: 4
Joined: Mon Dec 07, 2009 6:16 am
Location: kemaman

Re: KAEDAH MENANGKAP TEKUKUR

Postby john » Fri Dec 18, 2009 12:52 pm

aduh la... pening pale nok cari denok yg bunyi.. kat rumah bukan main.. masuk hutan mcm tikus dalam beras... tulong lah kawan2...

User avatar
seladangjati
Species Expert - Tekukur
Species Expert - Tekukur
Posts: 691
Joined: Tue May 29, 2007 3:57 am
Location: Pahang Malaysia
Contact:

Re: KAEDAH MENANGKAP TEKUKUR

Postby seladangjati » Wed Jan 06, 2010 7:58 am

mengajar burung kena sabar :D kekadang dia belum bersedia utk turun ke laman.jgn lebih 9 kali mengajar.kalau dlm lingkungan 9 kali tu dia berbunyi sdr x letih mengajar dia.jika lebih dari 9 kali masih belum berbunyi, sdr kena 2 kali ganda dari 9 tu mengajar.ini petua org dedulu :D
bermakna lg letih mengajar sampai dia berbunyi
Teach Me about The SPOTTED DOVE

glider
Wise Owl
Posts: 573
Joined: Sat Jul 18, 2009 3:58 pm
Location: JB
Location: JB - BP

Re: KAEDAH MENANGKAP TEKUKUR

Postby glider » Mon Jan 18, 2010 11:04 am

Tekukur kawe terlepas dari reban dalam 2 minggu lepas...
Sabtu lepas ada tekukur yg agak jinak main kat tepi rumah, so for sure tekukur yg terlepas tu...
Tekukur ni beli kat kedai masa masih anak tp dah pandai makan sendiri...

So try pasang racik kat tepi rumah tabur sekoi/sambau...
Bile dia turun, dia pon menuju ke tempat racik tuh, tp tetiba dia stop & kepalanya terjengah2 bila nampak racik tu, terus dia reverse arah lain...
& terus menyelusup bawah reban duk cari makan...

So tadi pagi alihkan racik tu kat entrance utk masuk ke bawak reban tu plak ... then bila dia turun tanah, dia terus menuju ke arah bawah reban, tp tetiba dia stop & reverse bila nampak racik tuh... Perghhhhhhh so far tak pernah plak ajar dia pasal racik, tetibe dia terror plak kenal racik... :(

User avatar
paichunlang
Flying Bird
Posts: 77
Joined: Wed May 21, 2008 4:51 pm
Location: Penang

Re: KAEDAH MENANGKAP TEKUKUR

Postby paichunlang » Fri May 07, 2010 4:57 am

Salam, apa beza racik pelepah dengan racik tanah? Boleh kengkawan kat kat sini tolong terang tak? Kalau ada gambar lagi cantik. :)
SYAHRUL
GEORGETOWN , PENANG

User avatar
seladangjati
Species Expert - Tekukur
Species Expert - Tekukur
Posts: 691
Joined: Tue May 29, 2007 3:57 am
Location: Pahang Malaysia
Contact:

Re: KAEDAH MENANGKAP TEKUKUR

Postby seladangjati » Tue May 11, 2010 6:31 am

racik pelepah tumang pendek.racik tanah tumang tinggi.namun ada racik tanah tumangnya tinggi.ketinggian tumang ntara kedua2nya berbeza.tumang racik pelepah panjangnya 1'' dan tumang racik tanah tumangnya 1'setengah atau lebih.
dan mono tangsinya pun ada beza.pelepah mono besar duit 20 sen.tanah mono tangsi besar duit 50 sen.
Teach Me about The SPOTTED DOVE

izzan
Hatchling
Posts: 9
Joined: Mon Dec 20, 2010 3:49 pm
Location: bandar seri begawan brunei

Re: KAEDAH MENANGKAP TEKUKUR

Postby izzan » Wed Jan 12, 2011 1:56 pm

salamualaikum~ kalau guna getah tikus, dia punya bau.tak mengapa kah kau nak pikat burung?


Return to “Tekukur”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest