Istilah² Tekukur dan Lain-lain

Malay version of Dove section
User avatar
xreal006
Talking Birds
Posts: 121
Joined: Fri Nov 14, 2008 11:40 am
Location: KLUANG,JOHOR
Contact:

Re: Istilah² Tekukur dan Lain-lain

Postby xreal006 » Sat Nov 15, 2008 3:13 pm

erm..bro..kalau kt cnie@kluang la..seladang-> diorang panggil -- tongkat
kalau seladang jati --> tongkat mati

kalau rantau --> meratus berdegup
kalau burung tu rajin ber guk --> rajin berdegup
Image
[K][I][E]

User avatar
Irwan Fahmy
Moderator
Moderator
Posts: 5637
Joined: Sun Jun 01, 2008 7:31 pm
Location: Kangar, Perlis
Location: Kangar, Perlis Indera Kayangan/Alor Setar, Kedah Darulaman
Contact:

Re: Istilah² Tekukur dan Lain-lain

Postby Irwan Fahmy » Sun Nov 16, 2008 12:31 am

Ic.. Dapat lagi vocab baru.. Nama berbeza ikut tempat tapi merujuk kepada benda yang sama.. Thanx xreal..

User avatar
nicotyne79
Wise Owl
Posts: 556
Joined: Thu Oct 11, 2007 6:46 am

Re: Istilah² Tekukur dan Lain-lain

Postby nicotyne79 » Sun Nov 16, 2008 12:57 am

Irwan Fahmy wrote:Ic.. Dapat lagi vocab baru.. Nama berbeza ikut tempat tapi merujuk kepada benda yang sama.. Thanx xreal..


betul bro cikgu irwan......
benda yang sama cuma panggilan yang berbeza...........
lagi banyak tempat/kawasan lagi banyak vocab yang kita dapat belajar............ :mrgreen:
sekolah dah cuti ni......... ada projek apa time cuti.......?
tak kena jaga SPM ka........?

User avatar
seladangjati
Species Expert - Tekukur
Species Expert - Tekukur
Posts: 691
Joined: Tue May 29, 2007 3:57 am
Location: Pahang Malaysia
Contact:

Re: Istilah² Tekukur dan Lain-lain

Postby seladangjati » Mon Nov 17, 2008 2:26 am

jessejames wrote:
seladangjati wrote:kalau kami disini kami panggil juga dengan temerang @ tekan labuh


Bro baik kau cakap suara ala ito blues brothers atau ala papa rock ramli sarip.ke..ke..ke.


ha ha ha sora mcm itu ella ratu rock juga jj :D serak basah tu
Teach Me about The SPOTTED DOVE

User avatar
seladangjati
Species Expert - Tekukur
Species Expert - Tekukur
Posts: 691
Joined: Tue May 29, 2007 3:57 am
Location: Pahang Malaysia
Contact:

Re: Istilah² Tekukur dan Lain-lain

Postby seladangjati » Mon Nov 17, 2008 2:27 am

xreal006 wrote:erm..bro..kalau kt cnie@kluang la..seladang-> diorang panggil -- tongkat
kalau seladang jati --> tongkat mati

kalau rantau --> meratus berdegup
kalau burung tu rajin ber guk --> rajin berdegup



ya betul
sini pun ada panggil tongkat

tongkat mati
tongkat idup

bak kata jj, tongkat yg dpt nama.kalau seladang pulak, seladng yg dpt nama.kira bagus la tu.tongkat buleh libas :D
Teach Me about The SPOTTED DOVE

guk 3
Weaning Bird
Posts: 25
Joined: Tue Nov 11, 2008 1:58 am
Location: johor
Contact:

Re: Istilah² Tekukur dan Lain-lain

Postby guk 3 » Mon Nov 17, 2008 2:33 am

xreal006 wrote:erm..bro..kalau kt cnie@kluang la..seladang-> diorang panggil -- tongkat
kalau seladang jati --> tongkat mati

kalau rantau --> meratus berdegup
kalau burung tu rajin ber guk --> rajin berdegup

hello bro.. :D kluang katb mana :?:


Return to “Tekukur”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests