MEMILIH TERKUKUR UNTUK DIJADIKAN PIKAT

Malay version of Dove section
User avatar
john
Egg
Posts: 4
Joined: Mon Dec 07, 2009 6:16 am
Location: kemaman

Re: MEMILIH TERKUKUR UNTUK DIJADIKAN PIKAT

Postby john » Fri Dec 18, 2009 7:25 am

aku ni dah banyak beli burung kat pet shop.. tapi satu pun tak bunyi... nyampah betul..

Sepet
Egg
Posts: 1
Joined: Wed Dec 30, 2009 3:07 pm
Location: Singapore

Re: MEMILIH TERKUKUR UNTUK DIJADIKAN PIKAT

Postby Sepet » Wed Dec 30, 2009 3:26 pm

Assalammualaikum, bro nak tanye sikit boleh ke? hehe! sye asal dari spore, sye nie baru gak hobby tekukur.. di tmpt kerje sye ade banyak tekukur tp yg seekor nie bunyinye POWER giler..(kuat membuli) tiap2 hari (pagi & senja) dia ada dok pat atas pokok.. pernah skali sye cuba racik(buta pkai denak) tp tak masok disebab kan ade burung hutan yg lain turun.. habis smua burung hutan yg lain di hambat dia.. tak kira yg kcik atau besar.. dikejar habis2an.. bila ade burung hutan yg bunyi dia akan terbang ke atas(tawab) untuk mencari.. misal lah kate(inshallah) klo sye dpt dia, bagus untk di buat pikat tak? burungnye nmpk gaya ckup sifat(kpla agk bsar & bulat, badan kau2 dan rajin bunyi)

User avatar
seladangjati
Species Expert - Tekukur
Species Expert - Tekukur
Posts: 691
Joined: Tue May 29, 2007 3:57 am
Location: Pahang Malaysia
Contact:

Re: MEMILIH TERKUKUR UNTUK DIJADIKAN PIKAT

Postby seladangjati » Wed Jan 06, 2010 7:55 am

salam sdr john

you pilih dlm ladung yg bagaimana ?
nk jadikan pikat ni bukan mudah.kena ambil masa.bukan terus beli dia terus bunyi.sebenarnya nasib kita cepat maka cepatlah dia bunyi.kena banyak sabar sebenarnya.pemilihan tu sebagai petua sahaja.

sdr sepet

welcome to MBF

kalau jenis yg suka kejar yg lain tu itulah otai atau taiko di kawasan tersebut.bermakna dia lah ketua di kawasan tersebut.mcm ngan kucing juga.kucing akan menjadi taiko dgn berlawan habis-habisan mengejar lawannya sehingga lawannya akan keluar dari kawasan jajahannya.dan kucing membuat tanda kawasan dengan air kencingnya.begitu juga dengan terkukur ni.dia membuat tanda kawasan dengan melambung naik ke atas angin menandakan kawasannya.di mana dia berpusing disitulah kawasan jajahannya.jika ada denak atau pikat bermakna insyaallah dia akan terjun utk beradu.jika saudara sepet sudah kenal pasti dia suka sgt duduk disitu, maka saya syorkan kpd sdr jika tiada denak, sdr tengok dimana tempat dia tidur.bila sdr sudah pasti dia tidur dimana, maka malam sdr tangkap melalui apa2 saja kaedah yg difikirkan sesuai spt jaring, getah atau sebagainya.

selalu otai boleh di jadikan denak atau pikat.

semoga dpt membantu
:D
Teach Me about The SPOTTED DOVE

User avatar
john
Egg
Posts: 4
Joined: Mon Dec 07, 2009 6:16 am
Location: kemaman

Re: MEMILIH TERKUKUR UNTUK DIJADIKAN PIKAT

Postby john » Sat Jan 16, 2010 2:43 pm

trima kasih otai2... burung saya sudah bunyi... bawak masuk hutan, tp tak dapt la...huuhuhu best... :D

taming
Egg
Posts: 1
Joined: Sat May 22, 2010 4:05 am
Location: malaysia

Re: MEMILIH TERKUKUR UNTUK DIJADIKAN PIKAT

Postby taming » Sat May 22, 2010 4:11 am

seladangjati wrote:salam sdr john

you pilih dlm ladung yg bagaimana ?
nk jadikan pikat ni bukan mudah.kena ambil masa.bukan terus beli dia terus bunyi.sebenarnya nasib kita cepat maka cepatlah dia bunyi.kena banyak sabar sebenarnya.pemilihan tu sebagai petua sahaja.


:D


yer ker terletak pada nasib?

User avatar
9w2wwx
Flying Bird
Posts: 75
Joined: Thu Mar 24, 2011 5:03 am
Location: KLANG, SELANGOR, MY

Re: MEMILIH TERKUKUR UNTUK DIJADIKAN PIKAT

Postby 9w2wwx » Wed Apr 06, 2011 5:32 am

kalo nak beli dr kedai bawaklah kwn yg expert pasal tekukur ni ataupun
beli dr kedai yg mmg dah regular ataupun kedai yg mmg owner dia kaki
pikat tekukur insyallah dia tolong cari yg baik2 !
kat area sy ada satu kedai , owner cina nama Allen mmg kaki pikat, penuh
bersidai BB/PIKAT kat kedai, kebanyakan BB yg dia jual semua hasil mikat..
takde yg import terus dr luar ! pelik gak cina suka mikat burung ni :o


Return to “Tekukur”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest