ACT 686 - Will effect all CITES II and CITES III species

This is where the announcement, the disclaimer and some guide on how to use this forum. Check the guide here and if you still not able to use it, do PM me and I will try to help.

Moderator: Moderator

User avatar
zahari
Moderator
Moderator
Posts: 1449
Joined: Thu Dec 21, 2006 2:39 pm
Location: Sik, Kedah/Shah Alam,Sel.
Contact:

ACT 686 - Will effect all CITES II and CITES III species

Postby zahari » Wed May 26, 2010 2:23 am

Perkembangan yang terkini....

Semua jenis amazon dan grey parrot perlu didaftarkan. Spesis berkenaan akan dikenakan lesen/permit untuk memelihara..
ImageImage

User avatar
samuelfoo
Wise Owl
Posts: 700
Joined: Wed May 14, 2008 7:31 am
Location: Kangar
Location: Kangar, Perlis Indera Kayangan
Contact:

Re: Panas....

Postby samuelfoo » Wed May 26, 2010 5:23 am

Bro Zahari
perlu mendapatkan resit yg sah dari penjual untuk mendaftarkan burung tersebut?
thanks

User avatar
zahari
Moderator
Moderator
Posts: 1449
Joined: Thu Dec 21, 2006 2:39 pm
Location: Sik, Kedah/Shah Alam,Sel.
Contact:

Re: Panas....

Postby zahari » Wed May 26, 2010 5:58 am

samuelfoo wrote:Bro Zahari
perlu mendapatkan resit yg sah dari penjual untuk mendaftarkan burung tersebut?
thanks



Soalan ni yang xdapat dijawab perhilitan...Tadi call tanya ttg burung yang telah lama dipelihara, mana nak jumpa dah resit masa beli dulu coz sblm ni xperlu lesen jadi xambil hirau la ttg resit tu. Last2 diaorang xdpt jwb, katanya nak rujuk pengarah n akan call balik. Kalau ada info lg nanti saya update.

Kalau sesapa ada info tentang pekara ni tolong kongsikan bersama.
ImageImage

User avatar
samuelfoo
Wise Owl
Posts: 700
Joined: Wed May 14, 2008 7:31 am
Location: Kangar
Location: Kangar, Perlis Indera Kayangan
Contact:

Re: Panas....

Postby samuelfoo » Wed May 26, 2010 6:23 am

bro....
kalau memerlukan resit yg sah....masalah besar utk yg beli dari breeder. akan tetapi yg beli dari kedai pun bukan ada resit pun pasal burung ni sebelum ni tak memerlukan lesen. jadi siapa nak endahkan resitnya.....
i check dgn perhilitan tampat saya, mereka kata cuma tampil ke pejabat perhilitan isi borang, declare berapa ekor kita ada dalam simpanan sebelum 28.6.10.
mereka akan isu "surat kebenaran khas"

User avatar
zahari
Moderator
Moderator
Posts: 1449
Joined: Thu Dec 21, 2006 2:39 pm
Location: Sik, Kedah/Shah Alam,Sel.
Contact:

Re: Panas....

Postby zahari » Wed May 26, 2010 7:01 am

samuelfoo wrote:bro....
kalau memerlukan resit yg sah....masalah besar utk yg beli dari breeder. akan tetapi yg beli dari kedai pun bukan ada resit pun pasal burung ni sebelum ni tak memerlukan lesen. jadi siapa nak endahkan resitnya.....
i check dgn perhilitan tampat saya, mereka kata cuma tampil ke pejabat perhilitan isi borang, declare berapa ekor kita ada dalam simpanan sebelum 28.6.10.
mereka akan isu "surat kebenaran khas"


So xjd masalah la. Just p perhilitan n declare ja la berapa ada. resit xjd isu lg la...
ImageImage

User avatar
dance4rain
The Great Eagle
Posts: 3238
Joined: Tue Aug 08, 2006 3:53 pm
Location: Melaka
Contact:

Re: Panas....

Postby dance4rain » Wed May 26, 2010 8:01 am

Image

Tak payah resit. Mereka tau juga pembeli tak mungkin ada resit punya. Isi borang di atas dan hantar pada Perhilitan negeri2 mana yang u tinggal. Kura2 Star Tortoise kena juga. Burung Hwa Mei kena juga.
Ini saja yang saya tahu.
Image


Return to “Forum Wide Announcements”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest