Fantail

Pigeon is one of the bird that many people like to keep. Many of them especially the fancy pigeon and racing pigeon have lots of fan all around the world.
User avatar
ospe03
Wise Owl
Posts: 817
Joined: Fri Jun 06, 2008 3:13 am
Location: Secret
Location: Selangor
Contact:

Re: Fantail

Postby ospe03 » Mon Nov 23, 2009 5:37 am

tq cikgu irwan...

saya budak baru belajar pasal merpati.... maybe couple fantail saya ni muda lagi... ...

boleh ker kalau saya tumpangkan tekukur jawa utk jaga telur merpati? Jawa rajin sikit... ade sesiapa pernah buat?

User avatar
Irwan Fahmy
Moderator
Moderator
Posts: 5637
Joined: Sun Jun 01, 2008 7:31 pm
Location: Kangar, Perlis
Location: Kangar, Perlis Indera Kayangan/Alor Setar, Kedah Darulaman
Contact:

Re: Fantail

Postby Irwan Fahmy » Mon Nov 23, 2009 8:45 am

Boleh.. Lagi cantik sebab pembiak baka merbuk tanding semua buat macam tu.. Sistem parents tumpang sebab sestengah merbuk baka baik ni lemah dalam penjagaan anak.. So, diorang gunakan parents merbuk kampung @ tekukur jawa sebagai tumpangan.. Banyak dipraktikkan oleh pembiak2 merbuk tanding di Kelantan dan juga di Selatan Thailand.. :)

User avatar
ospe03
Wise Owl
Posts: 817
Joined: Fri Jun 06, 2008 3:13 am
Location: Secret
Location: Selangor
Contact:

Re: Fantail

Postby ospe03 » Mon Nov 23, 2009 9:07 am

thanks again..

takde apa nak buat melainkan tunggu dia bertelur lagi sekali jee

Ni gambar mereka bergembira sbb dah tak perlu mengeram...

Image

Image

Image

User avatar
Irwan Fahmy
Moderator
Moderator
Posts: 5637
Joined: Sun Jun 01, 2008 7:31 pm
Location: Kangar, Perlis
Location: Kangar, Perlis Indera Kayangan/Alor Setar, Kedah Darulaman
Contact:

Re: Fantail

Postby Irwan Fahmy » Mon Nov 23, 2009 3:50 pm

Kemas badannya.. Kena bagi makan kacang hijau banyak sikit.. Bagus untuk kesihatan dan pembiakan... :)

User avatar
ospe03
Wise Owl
Posts: 817
Joined: Fri Jun 06, 2008 3:13 am
Location: Secret
Location: Selangor
Contact:

Re: Fantail

Postby ospe03 » Wed Nov 25, 2009 11:12 am

Fantail sy mmg suke makan kacang hijau... sekarang bagi setiap hari...

User avatar
ospe03
Wise Owl
Posts: 817
Joined: Fri Jun 06, 2008 3:13 am
Location: Secret
Location: Selangor
Contact:

Re: Fantail

Postby ospe03 » Tue Dec 01, 2009 12:01 pm

orait..hari sudah bertelur... sebiji fantail.. kebetulan semalam kukur jawa saya pun telur juga... soo saya dah letak telur fantail utk kukur jawa eram.. memang perfect timing...

kalau saya amik telur tu nnt fantail akan telur semula kan?


Return to “Pigeon”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests