BARU BIAK BAKA..CAPUCHINE, SHOWKING, MERPATI KAMPUNG..

Pigeon is one of the bird that many people like to keep. Many of them especially the fancy pigeon and racing pigeon have lots of fan all around the world.
Mergeon
Hatchling
Posts: 13
Joined: Mon Mar 23, 2009 12:52 pm
Location: Malaysia

Re: BARU BIAK BAKA..CAPUCHINE, SHOWKING, MERPATI KAMPUNG..

Postby Mergeon » Fri Mar 27, 2009 3:32 am

mmm thank for the information. cuka apple ada tapi cuka apple cidar tu...kena beli lah. Kalau i spray bulu dia pun bolehkan. I simpan dalam sangkar berukuran 2.5 kaki x 2.5 kaki dan tinggi dia dekat empat kaki. tak kecil ke tu? Cik gu Iwan sapa yer? Otai burung ye.

Mergeon
Hatchling
Posts: 13
Joined: Mon Mar 23, 2009 12:52 pm
Location: Malaysia

Re: BARU BIAK BAKA..CAPUCHINE, SHOWKING, MERPATI KAMPUNG..

Postby Mergeon » Fri Mar 27, 2009 3:37 am

Lagi satu, bulu yg kotor tu akan gugur kan? lepas ni nak jaga betul betul supaya tak kotor lagi. Tapi rasanya kena tunggu anak dia menetas kot. takut dia stress pulak. ooooo diorang mandi dalam besen ya.....tunggu hari panaslah bagu bagi diorang mandi. Satu lagi , kenapa dia tak terbang bila kuar sangkar ya? duk berjalan atas lantai jer.....jinak.

homer
Talking Birds
Posts: 148
Joined: Sat May 10, 2008 2:35 pm
Location: Selangor
Location: Selangor
Contact:

Re: BARU BIAK BAKA..CAPUCHINE, SHOWKING, MERPATI KAMPUNG..

Postby homer » Sat Mar 28, 2009 4:24 am

Mergeon wrote:2.5 kaki x 2.5 kaki dan tinggi dia dekat empat kaki


ok.. janji bulu2 depa tak serabut..

Mergeon wrote:bulu yg kotor tu akan gugur kan?


yup nanti dia molting, gugur semua bulu2 yg tak elok tue..

Mergeon wrote:kenapa dia tak terbang bila kuar sangkar ya? duk berjalan atas lantai jer.....jinak.


yup fantail mmg jinak.. tak terbang pun.. kalau terbang, tak tinggi pun.. so mmg best lepas depa.. mcm ayam serama jer..

Mergeon
Hatchling
Posts: 13
Joined: Mon Mar 23, 2009 12:52 pm
Location: Malaysia

Re: BARU BIAK BAKA..CAPUCHINE, SHOWKING, MERPATI KAMPUNG..

Postby Mergeon » Fri Apr 10, 2009 11:31 pm

Hello,
My faintail dah menetas, dua ekor tapi satu mati. Yg mati tu tak kuar dari cengkerang cuma sempat buat lubang dan retakan cengkerang sahaja ...lemas kot :( . Yang satu tu nampak ok jer....i tak tahu nak buat apa. So i just leave it to the parents....kesian i tgk, so small and botak with yellow feather ( mungkin sebab warna kuning telur kot). Rasa nak ambil gambar jer nak tayangkan kat sini. I feel so proud..mcm anak sendiri pulak hehehehehee.

Setiap hari mengikuti perkembang burung-burung ni....

homer
Talking Birds
Posts: 148
Joined: Sat May 10, 2008 2:35 pm
Location: Selangor
Location: Selangor
Contact:

Re: BARU BIAK BAKA..CAPUCHINE, SHOWKING, MERPATI KAMPUNG..

Postby homer » Sat Apr 11, 2009 2:59 am

tahniah.. cepat jer membesar anak pigeon nie.. by the way congrats bro.. let their parent do their job.. :lol:

Lovebird21
Talking Birds
Posts: 239
Joined: Wed Aug 05, 2009 2:08 am
Location: Ipoh,Perak

Re: BARU BIAK BAKA..CAPUCHINE, SHOWKING, MERPATI KAMPUNG..

Postby Lovebird21 » Wed Aug 05, 2009 3:24 am

Ada setengah pendapat bg tahu saya,,kalu nak bg burung membiak cepat,,bagi makan kacang hijau dan gandum,,pasai kajian yg dibuat,,dlm kacang hijau ada sejenis bahan yang menyuburkan sistem pembiakan,,kalu x percaya cuba tanya doktor,,kenapa kita digalakan makan byk taugeh kan,,bukan ke untuk meningkatkan kesuburan kita...Gandum pulak mcm tu jugak,,kalu kita tgok negara2 luar terutamanya negara belah2 arab,,,dorg bagi mkn burung merpati kat sana dgn gandum kan,,pape pun kita try dulu,,insyalllah menjadi!!!


Return to “Pigeon”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests