Lahore

Pigeon is one of the bird that many people like to keep. Many of them especially the fancy pigeon and racing pigeon have lots of fan all around the world.
User avatar
zaki
Weaning Bird
Posts: 41
Joined: Wed Aug 31, 2005 2:02 pm
Location: alor setar
Location: alor setar , kedah

Lahore

Postby zaki » Tue Oct 28, 2008 1:28 pm

Hi, Nak tanya kat mana ada jual Indian lahore?black,blue,red ,lavender ..apa -apa kaler ? Rindu sebab dulu saya breed fancy pigeons. . berpuluh jenis.. ta..pi favourite lahore sebab bulu kaki panjang dan yg hitam tu nampak macam penguin.
Tips..kalau nak bli dan breed pigeons..check pelvic bone yg betina..kalau tekan perlahan dan rasa susah dan kenyal ..ok..kalau loose jgn amik sebab sudah dipatahkan...breeder tak nak bagi kita breed
Jacobin--potong/gunting vent feathers( bulu disekitar dubur)..senang nak mate...kalau tidak susah nak bertelur
Dulu tahun 80an kebanyakan breeder dapat stock dari Palmetto Pigeon Plantation,California..tak tahu siapa yg import. Stok saya dari cikgu Raden in alor star..ada lebih dari 60 jenis dan Mr birdman in Kupang ,Baling,.
Homing/homer...cari yg cere/hidung paling besar...homing instinc bagus

User avatar
Irwan Fahmy
Moderator
Moderator
Posts: 5637
Joined: Sun Jun 01, 2008 7:31 pm
Location: Kangar, Perlis
Location: Kangar, Perlis Indera Kayangan/Alor Setar, Kedah Darulaman
Contact:

Re: Lahore

Postby Irwan Fahmy » Tue Oct 28, 2008 2:04 pm

Cikgu Raden sekarang masih lagi buat pigeon? Saya selalu gak pergi taman dia waktu kecik2 dulu... :)

homer
Talking Birds
Posts: 148
Joined: Sat May 10, 2008 2:35 pm
Location: Selangor
Location: Selangor
Contact:

Re: Lahore

Postby homer » Wed Oct 29, 2008 8:05 am

hi zaki.. i nak amik lahore silver ahad nie.. ada org jual.. about tip check pelvic betina tue thanks ye byk2.. baru saya tau breeder sengaja patahkan.. tak baik la.. kesian dia.. mujur homer saya ok jer btelur.. tapi kalau beli, nak tau jantan betina susah.. kena perhatikan lama2 baru tau.. yg betina la susah nak cam.. hak jantan senang jer.. tp ahad nie saya try buat tips yg zaki bagi tue.. thanks byk2.. la nie zaki dok breed fancy pigeon lagi ker?? jenis pe?? mr birdman tu dok area mana?? saya punya kampung tang kupang jugak.. nnt balik hujung tahun nie leh p tengok.. kot2 dia ada stock lebih.. ada no phone dia??? please2...minggu lepas saya baru beli spasang indian fantail.. cute.. sekor putih, sekor hitam.. putih sure jantan.. menurut abang yg jual fantail nie, si hitam betina tapi saya dok tengok macam jantan juga jer.. tapi tak sure lagi laa.. kalau jantan, kena cari betina lagi laa.. huhuhu.. :cry: nie ahad nak amik lahore plak.. colour silver.. alah mcm biru air tue.. capuchine pun nak amik tapi tunggu bulan2 depan la.. bulan nie dah sampai 2 pasang.. pokai.. hahahah :mrgreen:

zaki wrote:Mr birdman in Kupang ,Baling,.
saudara mr birdman nie dok tang mana kat kupang tue???

ar3cik Besut
Hatchling
Posts: 5
Joined: Thu May 14, 2009 11:47 am
Location: Besut, Terengganu

Re: Lahore

Postby ar3cik Besut » Fri May 15, 2009 9:46 pm

hai, saye ade gak bela jenis lahore ni..
skarang baru tgah biak..
da dapat anak dua pasang....
ni nak tanye harga pasaran bagi satu pair lahore ni berapa ingit??
nanti da biak banyak nak gak jual...
xlarat nak beli dedak/makanan......








~acik Besut Terengganu~

MNPA
Hatchling
Posts: 6
Joined: Tue Oct 27, 2009 4:15 pm
Location: Kuala Lumpur

Re: Lahore

Postby MNPA » Fri Oct 30, 2009 3:23 pm

kepada semua yg minat burung merpati... please join www.mnpa.webs.com for all pigeon lovers..,


Return to “Pigeon”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest