my homer

Pigeon is one of the bird that many people like to keep. Many of them especially the fancy pigeon and racing pigeon have lots of fan all around the world.
che sahari ismail
Talking Birds
Posts: 147
Joined: Sun Dec 24, 2006 1:44 pm
Location: Rantau Panjang & Golok

Re: my homer

Postby che sahari ismail » Thu Oct 09, 2008 9:56 am

Tanya sikit...kalau lantai pakai simen elok tak untuk biak pigeon?

homer
Talking Birds
Posts: 149
Joined: Sat May 10, 2008 2:35 pm
Location: Selangor
Location: Selangor
Contact:

Re: my homer

Postby homer » Fri Oct 10, 2008 6:56 am

che sahari ismail wrote:Tanya sikit...kalau lantai pakai simen elok tak untuk biak pigeon?


pigeon nie senang biak tau.. tapi rsnye kena jaga makan juga.. takat lantai tue rsnye takde mslh.. che sahari nak biak jenis pe?? saya ada 2 pasang homer.. senang jer bertelur.. yang 1st pair dah 4 kali btelur sejak saya bulan ptengahan tahun nie.. 3 kali menjadi tapi hari tue anak2 dia kena serang dek biawak.. minggu nie baru menetas 2 ekor.. stahu saya, family doves mmg senang biak.. selepas 2 minggu anak2 menetas, nanti btelur lagi.. mcm tu la homer saya.. anak dia baru 2-3 minggu dah btelur semula.. yang 2nd pair baru beli bulan 8 rsnya.. dah btelur sekali tp tak menjadi.. mungkin tak subur telurnya sbb dah lama dok kat kedai burung.. hari tue nampak gaya nak btelur lagi tp saya dah asingkan jantan betina sbb saya nak pairing semula 1st pair dgn 2nd pair.. saya just bagi makan gandum.. kadang2 bagi dedak.. selalunya time ada anak saya bagi dedak sbb anak cepat besar mkn dedak..tp kat luar negara, mknn pigeon nie dah siap campur, maksudnya kita just beli kat kedai sbb kat sana pigeon mmg famous.. che sahari dok mana?? hari tue saya ada show king tp dah jual sbb dia mkn banyak.. baru taruk mknn jer, tgk2 dah abis.. kuat mlantak.. homer mkn sket jer.. bagi sgenggam gandum pun dah cukup utk sehari.. mmg save..

che sahari ismail
Talking Birds
Posts: 147
Joined: Sun Dec 24, 2006 1:44 pm
Location: Rantau Panjang & Golok

Re: my homer

Postby che sahari ismail » Mon Oct 13, 2008 3:41 am

homer wrote:
che sahari ismail wrote:Tanya sikit...kalau lantai pakai simen elok tak untuk biak pigeon?


pigeon nie senang biak tau.. tapi rsnye kena jaga makan juga.. takat lantai tue rsnye takde mslh.. che sahari nak biak jenis pe?? saya ada 2 pasang homer.. senang jer bertelur.. yang 1st pair dah 4 kali btelur sejak saya bulan ptengahan tahun nie.. 3 kali menjadi tapi hari tue anak2 dia kena serang dek biawak.. minggu nie baru menetas 2 ekor.. stahu saya, family doves mmg senang biak.. selepas 2 minggu anak2 menetas, nanti btelur lagi.. mcm tu la homer saya.. anak dia baru 2-3 minggu dah btelur semula.. yang 2nd pair baru beli bulan 8 rsnya.. dah btelur sekali tp tak menjadi.. mungkin tak subur telurnya sbb dah lama dok kat kedai burung.. hari tue nampak gaya nak btelur lagi tp saya dah asingkan jantan betina sbb saya nak pairing semula 1st pair dgn 2nd pair.. saya just bagi makan gandum.. kadang2 bagi dedak.. selalunya time ada anak saya bagi dedak sbb anak cepat besar mkn dedak..tp kat luar negara, mknn pigeon nie dah siap campur, maksudnya kita just beli kat kedai sbb kat sana pigeon mmg famous.. che sahari dok mana?? hari tue saya ada show king tp dah jual sbb dia mkn banyak.. baru taruk mknn jer, tgk2 dah abis.. kuat mlantak.. homer mkn sket jer.. bagi sgenggam gandum pun dah cukup utk sehari.. mmg save..


Ingat nak biak jenis Short King. Dah pesan ngan cousin. Dia ambik kat besut Terengganu. Nak ambik Rum besar sangat.
Balik kelantan ari tu tak muat keta, kalau tidak dah sapu dah...
Thanks for your info.

homer
Talking Birds
Posts: 149
Joined: Sat May 10, 2008 2:35 pm
Location: Selangor
Location: Selangor
Contact:

Re: my homer

Postby homer » Thu Oct 16, 2008 9:15 am

che sahari ismail wrote:Tanya sikit...kalau lantai pakai simen elok tak untuk biak pigeon?


saya baru baca info dr internet.. lantai simen or cover floor paling bagus sbb kita leh cuci bahan buangan yg dihasilkan.. so, semoga bjaya breeding show king.. nnt dah banyak leh tolak kat kedai.. leh dapat $$$.. 8)

homer
Talking Birds
Posts: 149
Joined: Sat May 10, 2008 2:35 pm
Location: Selangor
Location: Selangor
Contact:

Re: my homer

Postby homer » Mon Jan 19, 2009 5:16 am

haha.. finally i got a pair of squab from my homer.. hehehe.. i will upload their pic soon.. last time i released their parent and another 1 pair and they looks really enjoy flying through the white sky.. i cant wait to train this young squab.. hahaha.. i heard somebody also play this racing pigeon but i still not find them..huhuhu.. but i really enjoy having this pigeon.. :lol:

tool
Talking Birds
Posts: 223
Joined: Mon Nov 06, 2006 3:36 am
Location: Selangor

Re: my homer

Postby tool » Tue Jan 20, 2009 3:50 am

congratulations my fren... :wink:
Cant wait to see the pictures...


Return to “Pigeon”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest