Bells

There are lots of accessories that is required in keeping bird of prey. Discuss about it here.

Moderators: hawkeagle, Java Falconer

User avatar
Tanin
Site Admin
Posts: 6294
Joined: Wed Mar 30, 2005 9:41 am
Location: Malaysia
Location: Rawang, Selangor, Malaysia
Contact:

Re: Bells

Postby Tanin » Sun Apr 10, 2011 12:14 pm

In my case, I still waiting for the exporter to collect the bird. Hopefully I can get them soonest.
Best Regards,
Tanin

Now you can share any posting that you like to FBook!
Image


For more more detail on how to share, please visit:
viewtopic.php?f=54&t=11885

User avatar
whassan1
The Great Eagle
Posts: 1691
Joined: Mon Sep 25, 2006 2:39 am
Location: Dekat tepi Jamban sebelah stesen bas mini
Location: Broga
Contact:

Re: Bells

Postby whassan1 » Mon Apr 11, 2011 1:22 am

Bro Fahmi,

Di peringkat awal latihan ni ada baik nya kalau u bela puyuh/tikus idup sekor dua. Bukan apa, untuk tujuan kecemasan kut kut burung tu terlepas. Seandainya dia naik atas pokok dan tak mau turun, campaklah tikus/puyuh idup kat bawah nescaya dia akan turun. Tapi ingat, puyuh atau tikus tu KENA IKAT dulu, sekali dia sambar dan bawak lari lagi susah dia nak balik :lol: :lol:

Loceng tu ada orang boleh buat kat M'sia ni... nanti saya tanya2kan..
:wink:
May you feel the wind under your wings

User avatar
whassan1
The Great Eagle
Posts: 1691
Joined: Mon Sep 25, 2006 2:39 am
Location: Dekat tepi Jamban sebelah stesen bas mini
Location: Broga
Contact:

Re: Bells

Postby whassan1 » Mon Apr 11, 2011 1:45 am

Bro fahmi, ada timbang dia punya berat tak?
May you feel the wind under your wings

fahmifarid
Hatchling
Posts: 5
Joined: Wed Mar 23, 2011 4:18 am
Location: Shah Alam Selangor

Re: Bells

Postby fahmifarid » Mon Apr 11, 2011 4:55 pm

best of luck tanin... hope to hear from u soon...

mr whassan1... tu laa pasal. now dah ade anak2 puyuh and anak2 ayam... buat bela... sambil kasi makan... mane tau kalau sempat besar... bole sembelih buat makan.. hehe....
pasal berat tu... ade timbang... tapi takde laaa selalu... just timbang 2 or 3 kali sehari.. takde masa sgt nak melayan burung je. burung, burung jgk. $$$ kene cari jgk.. :? ... so far berat dier naik mendadak... :D semua gara2 feed them merpati... hehe.. from 290g dis week dalam average 320-360 gram...

oh by da way... will try to look for the bell from toy'r us... baru teringat... mainan baby banyak yg pakai loceng tembaga nih... and bunyi dier pun nyaring2... terpaksa laaa korbankan satu mainan..(kene cari yg murah2) huhu...

bro whassan1... do u have any BOP? what kind? bole share2 any pic and info...

User avatar
whassan1
The Great Eagle
Posts: 1691
Joined: Mon Sep 25, 2006 2:39 am
Location: Dekat tepi Jamban sebelah stesen bas mini
Location: Broga
Contact:

Re: Bells

Postby whassan1 » Tue Apr 12, 2011 1:32 am

Oh dulu masa I study kat UK I ada belajar dari sorang falconer ni, kerajaan suruh gi belajar kita gi main burung BOP:oops: Kat sini I ada kawan kat thailand, dulu selalu gi sana main c. goshawk sama singkap. Skrang dah takde burung so tak gi dah la. Sini tak boleh la illegal nanti kena kantoi sama cap enggang susah plak. U boleh PM tak fahmi? kalau boleh PM lagi baik.

Kalau tak boleh kita minta King Tanin untuk berikan hehehe :wink:

Tapi alang2 u dah ada burung baik kita train dia baik2, at least kalau 1 hari nanti terlepas atau u lepaskan dia boleh cari makan sendiri dan teruskan hidup. Kalau female c.goshawk berat 360g dah cun. Jangan turun sampai 340g boleh mati. Jangan sampai 380 panggil tak mai. Mungkin berat naik mendadak sebab dia sedang membesar. Tapi sini ada dua species c.goshawk, ada satu tu besar sikit.....

Timbang sekali sehari dah cukup. Timbang sebelum kasi makan pada waktu yang sama setiap hari. Berat kena ikut species burung dan sex dia. Betina berat sikit.

Kalau hawk elakkan bagi makan merpati. Sebab biasanya dia tak tahan ngan penyakit yang di bawa oleh merpati. Kalau falcon takpe la. Itu pun elok kuarantin dulu merpati tu/ sembelih dan freeze pastu defrost baru kasi.

burung dah kasi ikat anklet sama jesse?
May you feel the wind under your wings

fahmifarid
Hatchling
Posts: 5
Joined: Wed Mar 23, 2011 4:18 am
Location: Shah Alam Selangor

Re: Bells

Postby fahmifarid » Mon Apr 18, 2011 7:32 pm

haha. tu namenyer alang2 menyeluk pekasam...

no wonder laa bile kasi merpati hidup dier taknak... but tupai dier terkam pulak... tadi petang ade tangkap sekor anak merpati... but tak sempat masuk dalam freezer... just sembelih then siram air panas... kasi kuman2 kat badan dier mati... then cabut bulu siang n baru bagi makan... berselera.. tapi tak habis sekor... may b dah cukup.. so esok pagi tot nak try defrost balance petang tadi punyer makanan..

jesses dah pasang dah... arituh dapat eyelet kat kedai buat kasut... bukan stakat jesses.. hood n glove pun i try to make... hehe... tapi tak lawa laa... sebab takde jarum utk twine.


Return to “Accessories for falconry and Bird of prey”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest