tolong saya pilih eclectus yang sesuai dengan owner wanita..

The eclectus parrot (Eclectus roratus) is a parrot native to the Solomon Islands, Sumba, New Guinea and nearby islands, northeastern Australia and the Maluku Islands (Moluccas). It is unusual in the parrot family for its extreme sexual dimorphism of the colours of the plumage; the male having a mostly bright emerald green plumage and the female a mostly bright red and purple/blue plumage.
User avatar
sswardah
Egg
Posts: 4
Joined: Fri May 11, 2012 7:22 am
Location: taman cahaya masai, pasir gudang , malaysia

tolong saya pilih eclectus yang sesuai dengan owner wanita..

Postby sswardah » Fri May 18, 2012 10:25 am

saya baru nak membeli seekor burung eclectus tapi tak tahu macam mana nak pilih sama ada yg jantan atau yang betina yang best,yang boleh di jadikan kawan.. boleh kawan2 kat bird forum ni bantu kerana saya masih tak tau banyak tentang eclectus ni, macam mana perangai dan kesukaan mereka, terima kasih.. :)

User avatar
Tanin
Site Admin
Posts: 6223
Joined: Wed Mar 30, 2005 9:41 am
Location: Malaysia
Location: Rawang, Selangor, Malaysia
Contact:

Re: tolong saya pilih eclectus yang sesuai dengan owner wani

Postby Tanin » Sun May 20, 2012 10:32 pm

Selamat datang sswardah,

Mengikut permerhatian saya, Ekkies ni, kalau yang betinanya, dia akan menjadi agak garang kalau umur dia sudah matang. Kalau untuk pets, bagi saya secara peribadi, saya lebih suka jantan... tapi kalau untuk di simpan dalam avaiary, yang betina lebih cantik..
Best Regards,
Tanin

Now you can share any posting that you like to FBook!
Image


For more more detail on how to share, please visit:
viewtopic.php?f=54&t=11885

User avatar
sswardah
Egg
Posts: 4
Joined: Fri May 11, 2012 7:22 am
Location: taman cahaya masai, pasir gudang , malaysia

Re: tolong saya pilih eclectus yang sesuai dengan owner wani

Postby sswardah » Mon May 21, 2012 5:13 am

Terima kasih mr. Tanin,
saya pun rasa yang jantan lah yang akan menjadi pilihan saya kerana saya takde aviary di rumah saya cuma sangkar di dalam rumah sahaja. Kerana saya suka bermain dengan burung2 saya, saya ada 2 ekor cockatiel yang saya simpan dalam rumah yang bila pagi akan saya keluarkan dari sangkar untuk bermain2 dengan saya, malam baru lah mereka masuk sangkar mereka kembali. Jadi saya akan memilih eclectus jantan seperti saranan mr. Tanin. Terima kasih..
Oh ya tq again for replying about edmund tu ya...


Return to “Eclectus”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest