hallo..i new Grey owner

The African grey parrot is a medium-sized, predominantly grey, black-billed parrot. Their average weight is 400 grams (0.88 lb), with an average length of 33 centimetres (13 in) and an average wingspan of 46–52 cm. The Congo subspecies is a lighter grey, with darker grey over the head and both wings, while the head and body feathers have a slight white edge to them. The tail feathers are red. The Timneh subspecies is a darker gray and has a dark maroon colored tail as well as having a portion of their beak being light pink in color.
User avatar
maseey
Wise Owl
Posts: 502
Joined: Wed Jul 15, 2009 9:30 am
Location: damansara

Re: hallo..i new Grey owner

Postby maseey » Mon Apr 12, 2010 9:15 am

TERIMA KASIH BROO..GOOD INFO...ADA MACAM PENDAPAT..YAAAA...
mHzan Mat
Pencinta Burung Pribumi

mozweed
Baby Bird
Posts: 23
Joined: Mon May 26, 2008 3:23 am

Re: hallo..i new Grey owner

Postby mozweed » Tue Apr 13, 2010 2:03 am

welcome. kita sama2 belajar bro

User avatar
ebudgies
Wise Owl
Posts: 397
Joined: Wed Dec 31, 2008 9:14 am
Location: Kuala Lumpur

Re: hallo..i new Grey owner

Postby ebudgies » Tue Apr 13, 2010 3:01 am

Firman Allah yang bermaksud: Katakanlah wahaiMuhammad! Siapakah yang berani mengharamkan perhiasan Allah yang telah dikeluarkannya untuk hamba-hamba-Nya dan demikian juga benda-benda yang baik lagi halal dari rezeki yang dikurniakannya (al-A'raf: 32).

Firman-Nya lagi yang bermaksud: Kuda, baghal dan keledai dijadikan untuk kamu menungganginya dan sebagai perhiasaan (al-Nahl: ayat 8).

Ayat ini memberi maklum bahawa Allah s.w.t. menjadikan haiwan,tumbuh-tumbuhan sebagai perhiasaan yang harus dinikmati manusia, maka berhias dengan barang-barang ini semua adalah harus dalam apa jua keadaan sekalipun. Kalaupun barang-barang hiasan ini dilarang, maka larangan itu disebabkan pembaziran, kesombongan yang lahir daripada penggunaan yang salah dan sebagainya.

Menikmati keindahan ayam serama, ikan emas dan burung pipit berwarna-warni tidak salah dari segi pandangan Islam, tetapi hendaknya jangan melampaui batas-batas kesederhanaan, sehingga mengurangkan barang-barang keperluan hidup yang sepatutnya dimiliki anak-anak dan keluarga untuk kehidupan mereka.

Menyekat kebebasan burung dalam sangkar tidak harus menjadi alasan pengharaman, kerana pokok-pokok bunga juga dikawal kebebasannya dalam pasu dan bekas-bekas kecil.

Imam al-Qurtubi dalam tafsirnya menyebutkan: Bukan semua perkara yang menyenangkan hati itu dibenci Islam, bukan juga sesuatu yang disukai hati manusia itu buruk, tetapi dilarang mengambilnya jika syarak melarangnya kerana membawa kepada riak dan sombong. Insan memang sukakan sesuatu yang indah, suka supaya dilihat dirinya cantik, oleh itu mencari sesuatu yang disenangi jiwa tidak dilarang. Seseorang harus menyikat rambutnya dan tidak harus membiarnya kusut masai, menilik mukanya dalam cermin, membetulkan serbannya yang tidak cantik dilihat,memakai kain tebal di sebelah dalam dan memakai yang halus di sebelah luar supaya senang hati orang melihatnya (Jami' al-Ahkam, 7/97).

rujuk utk maklumat lanjut: http://burung2u.blogspot.com/2009/11/hu ... ngkar.html
Al Fatihah buat - Pvt Zulfikri Mohamed Ariffin 13-6-1988 - 19-2-2009 Perajurit Muda yg gugur di Perbatasan Negara. Semoga impiannya syahid diterima Allah... Berterus Teranglah Walaupun Pahit. Terimalah Hakikat Walaupun Perit

User avatar
maseey
Wise Owl
Posts: 502
Joined: Wed Jul 15, 2009 9:30 am
Location: damansara

Re: hallo..i new Grey owner

Postby maseey » Tue Apr 13, 2010 4:32 am

time kasih...e budgies...janji yg terbaik...utk burung2 kita....
mHzan Mat
Pencinta Burung Pribumi

User avatar
Irwan Fahmy
Moderator
Moderator
Posts: 5637
Joined: Sun Jun 01, 2008 7:31 pm
Location: Kangar, Perlis
Location: Kangar, Perlis Indera Kayangan/Alor Setar, Kedah Darulaman
Contact:

Re: hallo..i new Grey owner

Postby Irwan Fahmy » Tue Apr 13, 2010 6:26 am

Jagaan yang terbaik, kasih sayang yang sepenuhnya dan tanggungjawab dalam menjaga burung/haiwan kesayangan kita dalam kondisi yang TERBAEK..

Yang penting jangan jadi macam apa yang orang putih cakap "HOT2 CHICKEN SHIT" dahla.. :lol:

User avatar
maseey
Wise Owl
Posts: 502
Joined: Wed Jul 15, 2009 9:30 am
Location: damansara

Re: hallo..i new Grey owner

Postby maseey » Tue Apr 13, 2010 2:48 pm

Irwan Fahmy wrote:Jagaan yang terbaik, kasih sayang yang sepenuhnya dan tanggungjawab dalam menjaga burung/haiwan kesayangan kita dalam kondisi yang TERBAEK..

Yang penting jangan jadi macam apa yang orang putih cakap "HOT2 CHICKEN SHIT" dahla.. :lol:


ya betull..banyak berlaku nih...hangatt 2 taik ayam...dah boring mula laa..air burung pun tak bertukar...kesiann...nak2 parrot yg supertame tuann balik kerja jer,,,buat tak tau jerr...rasa terpinggir kott...

kalo sapa2 ade habit camni..elok jual laaa..pada sapa2 yg ada masa...utk pet2 kita nii
mHzan Mat
Pencinta Burung Pribumi


Return to “African Grey”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest