Green Ring neck in Sri Gombak

If you found any birds and you think it is belong to someone, pls post it here. I trust that the forumer will try to search for their owner.

Moderator: Moderator

User avatar
ospe03
Wise Owl
Posts: 817
Joined: Fri Jun 06, 2008 3:13 am
Location: Secret
Location: Selangor
Contact:

Re: Green Ring neck in Sri Gombak

Postby ospe03 » Mon Feb 16, 2009 10:03 am

itu silap tak tunggu.. sayang burung yang dikejar tak dpat .. jebak kesayangn hancur bersepaian..

Habis tergendala program jebak saya minggu ni.. terpaksa guna jaring dgn racik aje.... siapa ade jebak murah nak let go?

User avatar
zahari
Moderator
Moderator
Posts: 1449
Joined: Thu Dec 21, 2006 2:39 pm
Location: Sik, Kedah/Shah Alam,Sel.
Contact:

Re: Green Ring neck in Sri Gombak

Postby zahari » Mon Feb 16, 2009 10:35 am

Irwan Fahmy wrote:
ospe03 wrote:Saya pakai jebak tekukur saya hari tu.... Saya gantung jagung potong setengah dalam jebak.. tinggal atas bumbung rumah....

Tahu2 aje bila balik rumah jebak dah jatuh atas tanah, jagung pun dah tak de. Habis rosak jebak tu... rupenya burung ringneck dah masuk dalam jebak tu, macam mana dia boleh gigit keluar pun saya tak tahu.. ade lah sehelai dua burung ringneck masih tertinggal dalam jebak tu buat kenangan..

Sampai hari ni burung tu dah tak datang rumah saya lagi... merajuk dah dia lepas ni..

Patutnya kena tunggu.. Sayang.. Pas ni dia payah nak datang balik.. Dia dah tahu dah.. :|



Alamak Sayangnya...Betul kata cg wan, burung tu kuat paruhnya..stakat jebak kukur kacang je dia kerjakan, tp klu tunggu mesti dah dapat..
ImageImage

User avatar
azman66
Wise Owl
Posts: 1393
Joined: Mon Feb 25, 2008 12:50 pm
Location: Iskandar & Klang Valley
Location: Golden Chersonese MY

Re: Green Ring neck in Sri Gombak

Postby azman66 » Mon Feb 16, 2009 11:55 am

Alamak Sayangnya...Betul kata cg wan, burung tu kuat paruhnya..stakat jebak kukur kacang je dia kerjakan, tp klu tunggu mesti dah dapat..[/quote]

Barang dah lepas, tak guna di kenang :wink:
Image

User avatar
ospe03
Wise Owl
Posts: 817
Joined: Fri Jun 06, 2008 3:13 am
Location: Secret
Location: Selangor
Contact:

Re: Green Ring neck in Sri Gombak

Postby ospe03 » Tue Feb 17, 2009 4:15 am

Burung itu sudah tidak datang lagi ke tempat saya hari ini.. Mungkin dah ditangkap oleh orang lain yang berdekatan... sigh

onezkatana
Wise Owl
Posts: 267
Joined: Sat May 26, 2007 4:05 am

Re: Green Ring neck in Sri Gombak

Postby onezkatana » Tue Feb 17, 2009 4:36 am

tapi if dapat pun kena hati2 bila nak pegang, paruh die bleh koyak kan daging..huhuhu :( burung liar ah katekan
ade sape2 blh kasi tip nak handle burung besar n liar.... cth Green Ring neck ker...
tutup ngan kain...ker...
pegang kepala terus ker

User avatar
Irwan Fahmy
Moderator
Moderator
Posts: 5637
Joined: Sun Jun 01, 2008 7:31 pm
Location: Kangar, Perlis
Location: Kangar, Perlis Indera Kayangan/Alor Setar, Kedah Darulaman
Contact:

Re: Green Ring neck in Sri Gombak

Postby Irwan Fahmy » Tue Feb 17, 2009 5:19 am

onezkatana wrote:tapi if dapat pun kena hati2 bila nak pegang, paruh die bleh koyak kan daging..huhuhu :( burung liar ah katekan
ade sape2 blh kasi tip nak handle burung besar n liar.... cth Green Ring neck ker...
tutup ngan kain...ker...
pegang kepala terus ker


1. Pakai sarung tangan "foundry" (yang kulit tu) Tapi kadang2 tembus gak.. :mrgreen:
2. Pakai kain pegang kepala dia.. Pastikan pegang antara leher diadengan bawah paruh dia.. Jangan bagi dia dapat pusing kepala dia..
3. Nak mudah serkup dia dengan penyauk dulu then baru pegang kepala dia..


Return to “Found”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest