Lesen memelihara indian rose ring

Indian ringneck... the green guy... smart and handsome parakeet...
Bardthebird
Hatchling
Posts: 11
Joined: Sun May 30, 2010 3:36 pm
Location: gombak, wilayah persekutuan, kuala lumpur

Lesen memelihara indian rose ring

Postby Bardthebird » Mon Jan 03, 2011 2:58 pm

Salam kepada sahabat forum....satu pertanyaan kepada yang lebih arif. Saya baru sahaja di beritahu oleh seorang kenalan bahawa lesen @ permit memelihara spesies indian ring neck tidak diperlukan lagi.Saya sendiri tidak begitu pasti, kerana pertanyaan kepada pihak yang bertanggungjawab tidak memberi jawapan yang memuaskan. Pegawai yang ditanya sendiri tidak pasti adakah spesies ini masih memerlukan lesen untuk dipelihara atau tidak. Jika ada sahabat forum yang telah mendapat info terkini diharap dapat memberi penjelasan. :?:

rapalakl
Talking Birds
Posts: 243
Joined: Fri Mar 23, 2007 4:11 am
Location: Sample Only
Contact:

Re: Lesen memelihara indian rose ring

Postby rapalakl » Tue Jan 04, 2011 2:21 am

mal..susah2 ko pass je bayan tu kat aku...hehehe...kena tunggu cikgu wan jawap...aku bab lesen ni kantoi...

User avatar
Irwan Fahmy
Moderator
Moderator
Posts: 5637
Joined: Sun Jun 01, 2008 7:31 pm
Location: Kangar, Perlis
Location: Kangar, Perlis Indera Kayangan/Alor Setar, Kedah Darulaman
Contact:

Re: Lesen memelihara indian rose ring

Postby Irwan Fahmy » Tue Jan 04, 2011 2:41 am

Ya benar. Lesen utk memelihara irn (Psittacula krameri) tidak diperlukan lagi kerana telah dikeluarlan dari senarai jadual 1 akta 716.. Statusnya telah dikira sebagai bebas.. Namun penjelasan selanjutnya perlu kita tunggu dari perhilitan sendiri.. Saya telah mghubungi perhilitan perlis dan juga pusat dan mereka kata senarai nama pemilik relah mereka ambil dan tunggu maklumat dari mereka. Kalau ada lesen sila simpan dulu lesen tersebut sebagai rujukan..

Bardthebird
Hatchling
Posts: 11
Joined: Sun May 30, 2010 3:36 pm
Location: gombak, wilayah persekutuan, kuala lumpur

Re: Lesen memelihara indian rose ring

Postby Bardthebird » Tue Jan 04, 2011 4:46 am

Bro rapalakl, bayan tu aku dah lepaskan..tapi kat kg adalah lg ............mana tahu lesen untuk pelihara dah dibuka semula. Confirm aku bawa dtg KL.
Thanks cg Irwan untuk maklumat tersebut...lesen ada, bulan Mac ni expire nya...tu yang dok tunggu juga nak kena renew atau tidak.

User avatar
azman66
Wise Owl
Posts: 1393
Joined: Mon Feb 25, 2008 12:50 pm
Location: Iskandar & Klang Valley
Location: Golden Chersonese MY

Re: Lesen memelihara indian rose ring

Postby azman66 » Tue Jan 04, 2011 4:59 am

Irwan Fahmy wrote:Ya benar. Lesen utk memelihara irn (Psittacula krameri) tidak diperlukan lagi kerana telah dikeluarlan dari senarai jadual 1 akta 716.. Statusnya telah dikira sebagai bebas.. Namun penjelasan selanjutnya perlu kita tunggu dari perhilitan sendiri.. Saya telah mghubungi perhilitan perlis dan juga pusat dan mereka kata senarai nama pemilik relah mereka ambil dan tunggu maklumat dari mereka. Kalau ada lesen sila simpan dulu lesen tersebut sebagai rujukan..


CG Irwan, mungkin utk Indian Ring Neck saja. Bayan camner?
Image

User avatar
Irwan Fahmy
Moderator
Moderator
Posts: 5637
Joined: Sun Jun 01, 2008 7:31 pm
Location: Kangar, Perlis
Location: Kangar, Perlis Indera Kayangan/Alor Setar, Kedah Darulaman
Contact:

Re: Lesen memelihara indian rose ring

Postby Irwan Fahmy » Tue Jan 04, 2011 5:28 am

azman66 wrote:
CG Irwan, mungkin utk Indian Ring Neck saja. Bayan camner?


Ini untuk Indian Ringneck sahaja dan juga untuk Peach Faced Lovebird.. Untuk Bayan/Long Tailed Parakeet (Psittacula longicauda) telah dimasukkan dalam jadual 2 akta 716.. Bersama dengan Puling/Tanau/Serindit Gajah/Blue Rumped Parrot (Pssittinus cyanurus cyanurus), kedua2 species ini telah jadi Diperlindungi Sepenuhnya/Totally Protected..


Return to “Ring neck Parakeet”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest