First Time Handfeed Baby Lovy :-)

A lovebird is one of nine species of the genus Agapornis (Greek: αγάπη agape 'love'; όρνις ornis 'bird'). They are a social and affectionate small parrot. Eight species are native to the African continent, and the grey-headed lovebird is native to Madagascar. Their name comes from the parrots' strong, monogamous pair bonding and the long periods which paired birds spend sitting together.
User avatar
kelisa_RTG
Wise Owl
Posts: 280
Joined: Mon Jul 13, 2009 6:45 am
Location: Johor Bahru
Contact:

Re: First Time Handfeed Baby Lovy :-)

Postby kelisa_RTG » Thu Dec 29, 2011 2:28 am

Thank you very much sis, memang kemas. :goodpost:
Sis guna gunting yang macam mana?
Sis lakukannya sendiri atau perlu bantuan orang kedua?
Semasa wing clip, mukanya sis tutup dengan tuala ker? atau bagaimana? :mrgreen:

User avatar
YOKE CHIN
Wise Owl
Posts: 1032
Joined: Fri May 08, 2009 1:22 am
Location: Selangor
Location: Kuala Lumpur
Contact:

Re: First Time Handfeed Baby Lovy :-)

Postby YOKE CHIN » Thu Dec 29, 2011 2:37 pm

kelisa_RTG wrote:Thank you very much sis, memang kemas. :goodpost:
Sama-sama.

Sis guna gunting yang macam mana?
Gunting biasa boleh digunakan tapi berjaga-jagalah.


Sis lakukannya sendiri atau perlu bantuan orang kedua?
Bantuan orang kedua diperlukan, salah satu memegang & lagi satu `wing clip'.

Semasa wing clip, mukanya sis tutup dengan tuala ker? atau bagaimana? :mrgreen:Tak perlu tutup muka burung. mula2 mungkin mereka merajuk tapi lama-lama mereka akan biasa bila wing clip.
Owner of
2 tamed lovebirds, 2 tamed cockatiels, a tamed budgie & a tamed pineapple gcc

ImageImageImageImage

User avatar
kelisa_RTG
Wise Owl
Posts: 280
Joined: Mon Jul 13, 2009 6:45 am
Location: Johor Bahru
Contact:

Re: First Time Handfeed Baby Lovy :-)

Postby kelisa_RTG » Wed Feb 08, 2012 2:26 pm

YOKE CHIN wrote:Hi kelisa,
Tengok, nanti YC ada masa boleh upload contoh / gambar lb saya "Beu" yang 'wing clip' cara saya & nampak kelihatan kemas bila dipandang.
:)


TQ sis..hopefully boleh dapat lihat contoh itu very soon :mrgreen:[/quote]
Baru YC sempat `upload’. Ini lah gambar lovy saya, "Beu" yang telah ‘wing clipped’ dan saya lebih suka cara begini. Bagi Sis nampak kemas kalau 'flight feathers' no 1 - 2 kat tepi tidak dipotong & terpulang kpd individu. :)

Ini dia gambar nya..
1. lb wing clip bahagian kanan.jpg


2.lb wing clip bahagian kiri.jpg


3. pandangan di sebelah atas selepas wing clip.jpg
[/quote]

Hmmm..apsal dah tak boleh nampak gambar 'wing clip' ?? :( baru nak minta izin untuk jadi bahan post di blog sy huhuu..

User avatar
kelisa_RTG
Wise Owl
Posts: 280
Joined: Mon Jul 13, 2009 6:45 am
Location: Johor Bahru
Contact:

Re: First Time Handfeed Baby Lovy :-)

Postby kelisa_RTG » Wed Feb 08, 2012 2:31 pm

Update gambar terbaru Iep dan Iepy..

Atas kepala Iep dah semakin penuh merahnya..sy suka panggil ini Red Cap LB heheheee... :mrgreen:

Image
Sila klik untuk besarkan gambar

User avatar
YOKE CHIN
Wise Owl
Posts: 1032
Joined: Fri May 08, 2009 1:22 am
Location: Selangor
Location: Kuala Lumpur
Contact:

Re: First Time Handfeed Baby Lovy :-)

Postby YOKE CHIN » Thu Feb 09, 2012 5:06 am

hi kelisa_RTG,
kelisa_RTG wrote:Hmmm..apsal dah tak boleh nampak gambar 'wing clip' ?? baru nak minta izin untuk jadi bahan post di blog sy huhuu..

bolehlah, tak ada masaalah. Harap Tuan Admin. , Mr. Tanin boleh pulihkan semula 'pics' itu. :)
kelisa_RTG wrote:Update gambar terbaru Iep dan Iepy..

Atas kepala Iep dah semakin penuh merahnya..sy suka panggil ini Red Cap LB heheheee... :mrgreen:

Image
Sila klik untuk besarkan gambar

Bro, saya rasa Red Cap LB itu jantan sebab kalau warnanya sangat terang atau 'vibrant'.
Owner of
2 tamed lovebirds, 2 tamed cockatiels, a tamed budgie & a tamed pineapple gcc

ImageImageImageImage

User avatar
kelisa_RTG
Wise Owl
Posts: 280
Joined: Mon Jul 13, 2009 6:45 am
Location: Johor Bahru
Contact:

Re: First Time Handfeed Baby Lovy :-)

Postby kelisa_RTG » Thu Feb 09, 2012 7:52 am

YOKE CHIN wrote:hi kelisa_RTG,

bolehlah, tak ada masaalah. Harap Tuan Admin. , Mr. Tanin boleh pulihkan semula 'pics' itu. :)

Ok..tq sis nanti sy tanya Mr. Tanin. For sure the post will be credited to Sis Yoke Chin hehehee..

Bro, saya rasa Red Cap LB itu jantan sebab kalau warnanya sangat terang atau 'vibrant'.

Jika benar Jantan baguslah, sebab yg kuning tu betina. Terang Jantan ni macam mana sis? sy lihat yg kuning tu pun terang juga.


Return to “Lovebird”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest