Little Lovies Growing Up

A lovebird is one of nine species of the genus Agapornis (Greek: αγάπη agape 'love'; όρνις ornis 'bird'). They are a social and affectionate small parrot. Eight species are native to the African continent, and the grey-headed lovebird is native to Madagascar. Their name comes from the parrots' strong, monogamous pair bonding and the long periods which paired birds spend sitting together.
User avatar
nzr24yie
Wise Owl
Posts: 338
Joined: Mon Dec 06, 2010 3:51 am
Location: teluk intan,perak-kelantan

Re: Little Lovies Growing Up

Postby nzr24yie » Wed Dec 08, 2010 3:27 am

thanx yc
good news, smlm check box, dah mnetas 4 ekor..tinggal sebiji lagi lum mnetas..tak sabar nak handfeed.....

User avatar
YOKE CHIN
Wise Owl
Posts: 1032
Joined: Fri May 08, 2009 1:22 am
Location: Selangor
Location: Kuala Lumpur
Contact:

Re: Little Lovies Growing Up

Postby YOKE CHIN » Wed Dec 08, 2010 10:25 am

nzr24yie wrote:thanx yc
good news, smlm check box, dah mnetas 4 ekor..tinggal sebiji lagi lum mnetas..tak sabar nak handfeed.....

sama2 & tahniah, nzr24yie.
wah 4 ekor... adakah ibubapa LB pertama kali dpt anak2 ini?
kena 'get ready' dan siapkan 'syringe' & bird formula utk handfeed, nnt.
:)
Owner of
2 tamed lovebirds, 2 tamed cockatiels, a tamed budgie & a tamed pineapple gcc

ImageImageImageImage

User avatar
amanbanjar
Wise Owl
Posts: 946
Joined: Fri Mar 12, 2010 1:06 pm
Location: sg.buloh
Location: sg.buloh-tg.karang-sg.besar-bgn.datoh
Contact:

Re: Little Lovies Growing Up

Postby amanbanjar » Wed Dec 08, 2010 2:59 pm

nzr24yie wrote:thanx yc
good news, smlm check box, dah mnetas 4 ekor..tinggal sebiji lagi lum mnetas..tak sabar nak handfeed.....

tahniah bro...nnti jgn luper uplod photo ok...buat topik baru yer....hehe...brtuah bdan....tk lma bela.....trus dpt hasil... :lol:

User avatar
YOKE CHIN
Wise Owl
Posts: 1032
Joined: Fri May 08, 2009 1:22 am
Location: Selangor
Location: Kuala Lumpur
Contact:

Re: Little Lovies Growing Up

Postby YOKE CHIN » Wed Dec 08, 2010 11:26 pm

YOKE CHIN wrote:dah mnetas 4 ekor..tinggal sebiji lagi lum mnetas..tak sabar nak handfeed.....

oh ya nzr24yie, YC lupa remind. beri makanan yg lebih dari yg biasa sbb skrg ni ibubapa masih menyuapkan keempat2 anak baby ini dan ibubapa LB sendiri pun perlukan yg lebih utk sendiri. makanan cukup2, nnt anak burung semua sihat2, gemuk2 dan comel sikit bila dikeluaran dari nest boxnya. juga senang dijaga nnt. biasanya saya tambah lebih bijiran jagong manis mentah & kacang hijau yg dididihkan lembut pun boleh. :)
Owner of
2 tamed lovebirds, 2 tamed cockatiels, a tamed budgie & a tamed pineapple gcc

ImageImageImageImage

User avatar
nzr24yie
Wise Owl
Posts: 338
Joined: Mon Dec 06, 2010 3:51 am
Location: teluk intan,perak-kelantan

Re: Little Lovies Growing Up

Postby nzr24yie » Thu Dec 09, 2010 3:12 am

tq everyone,mula tu lb xnak msk nestbox,tukar dr tempurung ke nestbox bru dah tunjuk minat. Yc:menu diorg skang ni jagung n biji matahari,nanti kena tmbh kacang hijau yg mcm u suggest.tq.

User avatar
slayunk46
Talking Birds
Posts: 145
Joined: Thu Dec 02, 2010 12:34 pm
Location: Bandar baru selayang
selangor darul ehsan
Location: Selayang,Selangor Darul Ehsan

Re: Little Lovies Growing Up

Postby slayunk46 » Thu Dec 09, 2010 2:45 pm

YOKE CHIN wrote:
slayunk46 wrote:die terbang kat tangan yc ke?..macam mana yc ajar lb ni..pasal saya nak handfeeding lb ni nanti..

hi slayunk,

ya, boleh ajarnya terbang ke tangan bila dipanggil. :)
bila slayunk nanti handfeed, tiap2 kali kena bercakap dgnnya. lovy ini cerdik, boleh cam suara dan juga muka kita. dia ini tahu siapa yg beri makanan dan juga org yg beri kasih sayang kpdnya. anak LB belajar terbang masa berumur 3 - 4 minggu masa tempoh handfeed.
tiap2 hari kena meluangkan masa sekurang2nya setengah jam dan biarnya duduk atas tapak tangan kamu tapi berjaga2. lama2 sudah biasa, anak LB naik sendiri ketangan kamu. masa itulah, mulakan latihan, setiap kali, boleh lah tepuk tangan atau bersiul utk menarik perhatiannya. mula2 ia lompak 1 inci, lepas itu 2 inci, lama-lama ia terbang ketangan jarak satu kaki sampai juga jarak yg 10 kaki atau lebih tapi ketinggian pernerbangannya boleh sampai setinggi 5 - 10 kaki. (pastikan tempat yg selamat, tiada kipas syiling, tingkap tutup dan kws. persekitaran tidak bahaya). boleh potong beberapa helai "flight feather" untuk keselamatannya. Anak LB ini masih boleh terbang setinggi 4 - 5 kaki walaupun "flight feather" di potong.

Itulah cara saya ajar tapi yg penting masa ajar anak LB, kena byk sabar dan cakap dgn bahasa yg lembut.


thnx sifu yc..ni yg lg semangat nak hnfeed lb ni..lb saya dah ade telur 3 biji..lb ni pun baru saya beli dari member mbf..baru 2 minggu dah bertelur..saya bagi makan roti putih dgn makanan burung biasa saje..ok ke??..atau nak kena tambah makanan lain?..


Return to “Lovebird”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest