Jinakkan lovebirds

A lovebird is one of nine species of the genus Agapornis (Greek: αγάπη agape 'love'; όρνις ornis 'bird'). They are a social and affectionate small parrot. Eight species are native to the African continent, and the grey-headed lovebird is native to Madagascar. Their name comes from the parrots' strong, monogamous pair bonding and the long periods which paired birds spend sitting together.
zab
Baby Bird
Posts: 22
Joined: Wed Mar 18, 2009 1:35 pm

Re: Jinakkan lovebirds

Postby zab » Wed Feb 23, 2011 3:48 am

ebudgies wrote:1. Handfeed adalah cara paling mudah utk jinakkan parrot.

2. yang kat kedai bole dijinakkan. Tapi susah nak mampos. Kalau tak sabar, bazir duit je.

3. Nak dapatkan LB jinak kena rajin tanya geng2 kat sini. harga ikut individu. Terpulang masing2, sebab jinak.

4. Jantan betina ada beza bro. Tapi jenuh la nak meraba celah kangkang dia.

Kalau nak breed, beli la banyak2 pair. Bila dia dah couple, bole la start breeding dlm sangkar individu. LB ni tak bole force, dia romen suka sama suka je.

Lebih kurang mcm tu la. Kalau kurang nanti geng2 lain tolong tambah.


assalamualaikum semua,

Handfeed tu, kita perlu ambil anak burung umur berapa hari ye?
Nak bagi makan ape?
Berapa kali sehari?
Harap ada sahabat kat sini yang boleh membantu.

Tanya sebab tak tahu, bila tahu,,insya'allah akan dipraktikkan. sekian.

User avatar
slayunk46
Talking Birds
Posts: 145
Joined: Thu Dec 02, 2010 12:34 pm
Location: Bandar baru selayang
selangor darul ehsan
Location: Selayang,Selangor Darul Ehsan

Re: Jinakkan lovebirds

Postby slayunk46 » Wed Feb 23, 2011 3:54 am

zab wrote:
ebudgies wrote:1. Handfeed adalah cara paling mudah utk jinakkan parrot.

2. yang kat kedai bole dijinakkan. Tapi susah nak mampos. Kalau tak sabar, bazir duit je.

3. Nak dapatkan LB jinak kena rajin tanya geng2 kat sini. harga ikut individu. Terpulang masing2, sebab jinak.

4. Jantan betina ada beza bro. Tapi jenuh la nak meraba celah kangkang dia.

Kalau nak breed, beli la banyak2 pair. Bila dia dah couple, bole la start breeding dlm sangkar individu. LB ni tak bole force, dia romen suka sama suka je.

Lebih kurang mcm tu la. Kalau kurang nanti geng2 lain tolong tambah.


assalamualaikum semua,

Handfeed tu, kita perlu ambil anak burung umur berapa hari ye?
Nak bagi makan ape?
Berapa kali sehari?
Harap ada sahabat kat sini yang boleh membantu.

Tanya sebab tak tahu, bila tahu,,insya'allah akan dipraktikkan. sekian.


amik baby tu masa umur dia 2 minggu...handfeed pakai kaytee je...4 kali sehari...

User avatar
birdlovebird
Talking Birds
Posts: 157
Joined: Mon Jan 24, 2011 8:14 am
Location: ipoh

Re: Jinakkan lovebirds

Postby birdlovebird » Fri Feb 25, 2011 9:06 am

slayunk46 wrote:
zab wrote:
ebudgies wrote:1. Handfeed adalah cara paling mudah utk jinakkan parrot.

2. yang kat kedai bole dijinakkan. Tapi susah nak mampos. Kalau tak sabar, bazir duit je.

3. Nak dapatkan LB jinak kena rajin tanya geng2 kat sini. harga ikut individu. Terpulang masing2, sebab jinak.

4. Jantan betina ada beza bro. Tapi jenuh la nak meraba celah kangkang dia.

Kalau nak breed, beli la banyak2 pair. Bila dia dah couple, bole la start breeding dlm sangkar individu. LB ni tak bole force, dia romen suka sama suka je.

Lebih kurang mcm tu la. Kalau kurang nanti geng2 lain tolong tambah.


assalamualaikum semua,

Handfeed tu, kita perlu ambil anak burung umur berapa hari ye?
Nak bagi makan ape?
Berapa kali sehari?
Harap ada sahabat kat sini yang boleh membantu.

Tanya sebab tak tahu, bila tahu,,insya'allah akan dipraktikkan. sekian.


amik baby tu masa umur dia 2 minggu...handfeed pakai kaytee je...4 kali sehari...



maaf... tumpang tanya sikit... KAYTEE tu apa? yang picagari tu ker?
Image

dzee
Wise Owl
Posts: 1051
Joined: Tue Oct 19, 2010 5:13 pm
Location: johor bahru

Re: Jinakkan lovebirds

Postby dzee » Fri Feb 25, 2011 9:23 am

kaytee tue jenama mknan utk parrot... dlm bab nie kaytee tue dorg maksudkan makanan utk baby bird jenama kaytee... picagari tue digunakan untuk menyuap baby bird tue.
GREEN IS A NEW BLACK
Save The World

User avatar
Seren_deq
Wise Owl
Posts: 1399
Joined: Sat Jan 01, 2011 4:35 pm
Location: kuala kangsar

Re: Jinakkan lovebirds

Postby Seren_deq » Fri Feb 25, 2011 1:25 pm

Sajer tambah lagi utk pengetahuan Bro birdlovebird....
240220111802.jpg
Kaytee
240220111802.jpg (35.98 KiB) Viewed 672 times


Ini plak alatan yg saya guna utk handfeed LB.....
Attachments
250220111807.jpg
Handfeed
250220111807.jpg (57.29 KiB) Viewed 672 times
sebarang pendapat :
haluCnasi@yahoo.com(email)mahyuddin GBOM (facebook)

User avatar
birdlovebird
Talking Birds
Posts: 157
Joined: Mon Jan 24, 2011 8:14 am
Location: ipoh

Re: Jinakkan lovebirds

Postby birdlovebird » Mon Feb 28, 2011 11:17 am

oooooo ok ok..tq tq..... :goodpost:
Image


Return to “Lovebird”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest