Cara Nk Ajr MK Liar Mkn...

Bahagian Bahasa untuk topik 'Magpie Robin". This is the Malays Version for Magpie Robin species.
User avatar
jai84
Flying Bird
Posts: 66
Joined: Mon Sep 20, 2010 2:45 am
Location: Kota Bharu

Re: Cara Nk Ajr MK Liar Mkn...

Postby jai84 » Tue Mar 22, 2011 1:30 am

Mcm sng je bro dolkaido ajr MK liar mkn pallet tu..
brape lame biasenye ambik ms nk ajr dia mkn??
bro2 yg otai sume kgsilh ilmu sket..
adkh cr yg sy wt skang ni da btl??
mmg sy gunekn dedak itam yg halus tu..
MK ni nmpk cam liat je..
bro zamri tlglh cri tuk tmn skali baby MK tu :) :)

khairulhazman
Wise Owl
Posts: 313
Joined: Wed Jul 01, 2009 2:06 am
Location: weng, baling...

Re: Cara Nk Ajr MK Liar Mkn...

Postby khairulhazman » Tue Mar 22, 2011 4:41 am

jAI... guna cacing bro....kasi blend dedak ayam sampai jadi serbuk..... letak dlm bekas makanan burung.... lepas tu bro kasi golek2 cacing dalam serbuk tu dan letakkkan cacing tu dlm bekas lain.. kasi dia nampak... mula2 dia akan ketuk2 cacing tu untuk buang dedak...biar aje... kasi dia makan ...

langkah seterusnya keesokan hari, bro kerat2 cacing dalam 3-4 ekor..gaul2 dgn dedak tadi jugak... bro campur terus cacing tu dalam bekas tadi.....buat lagi apabila cacing tu habis....

langkah hari ketiga, bro jai letak dedak yang belum dimesin dlm bekas makanan.... bro golek2 cacing potong dlm dedak yang telah dimesin haritu.. bro letak sekali dlm bekas dedak tak dimesin tu tadi...

hari keempat.... bro kasi 2 ekor je pagi.... cacing yang digolek dedak mesin....tengahari dan petang jangan kasi.....tgk dia nak makan tak dedak tu....

petang dlm kul 6 bro check tahi....kalau ada kaler hitam putih bermakna burung dah mkan dedak..... bro kasi cacing lagi supaya dia tak lapar sangat...kut2 dia makan tak bersungguh....

keesokannya bro jgn kasi cacing pagi tu....tengahari balik check tahi burung ada kaler hitam putih tak.....kalau ada brmakna dia mmg makan dedak dah tu...bro kasi tengahari tu cacing sekor dua je.........petang kasi 3-4 ekor....mlm kasi lagi kalau dia lapar....

esok harinya jgn kasi cacing dah...biar aje di makan dedak tu.... Semoga berjaya.... seminggu aje... cuma yang langkah2 terakhir tu buat pda hari cuti.... sbb nak confirm dia makan dedak....salin najis dia tiap2 hari untuk mudahkan kita tgk najis yang terbaru,.... :wink:
Kedah Darul Aman

User avatar
jai84
Flying Bird
Posts: 66
Joined: Mon Sep 20, 2010 2:45 am
Location: Kota Bharu

Re: Cara Nk Ajr MK Liar Mkn...

Postby jai84 » Tue Mar 22, 2011 8:23 am

Tq bro khairul :) :)
tknik yg sgguh mndalam..
insyaAllah sy cube..
sy ada cube yg tknik cmpur ngn madu tu n ble tgk najis ada wrna cklt gelap n cair sket..
adakh bkti MK tu da mkn dedak or cmpuran cengkerik ngn madu :shock: :shock:

khairulhazman
Wise Owl
Posts: 313
Joined: Wed Jul 01, 2009 2:06 am
Location: weng, baling...

Re: Cara Nk Ajr MK Liar Mkn...

Postby khairulhazman » Tue Mar 22, 2011 9:31 am

kalau makan dedak akan ada cairan mcm kapur kat najis dia kaler putih....
Kedah Darul Aman

User avatar
jai84
Flying Bird
Posts: 66
Joined: Mon Sep 20, 2010 2:45 am
Location: Kota Bharu

Re: Cara Nk Ajr MK Liar Mkn...

Postby jai84 » Wed Mar 23, 2011 1:44 am

Btl ke bro cz ms mula2 dpt pn da ada njis cmpuran wrna putih tu..
nape aku tgk mmbr2 laen sng je nk ajr yg liar mkn dedak :roll: :roll:
mgkin ni satu cbrn bt aku kot :wink: :wink:
bro2 sume doaknlh aku brjya dlm misi kali ni :cheerleaderkid: :cheerleaderkid:

User avatar
jai84
Flying Bird
Posts: 66
Joined: Mon Sep 20, 2010 2:45 am
Location: Kota Bharu

Re: Cara Nk Ajr MK Liar Mkn...

Postby jai84 » Wed Mar 23, 2011 6:40 am

Ni gmbr najis die yg trbaru..
bro2 sume blh komen x??
rsnye da mkn dedak cz najis die tu trbntuk..
Attachments
IMG0016B.jpg
IMG0016B.jpg (18.92 KiB) Viewed 653 times


Return to “Murai Kampung (Magpie Robin)”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest