nak jinakkan murai d tangkap..

Bahagian Bahasa untuk topik 'Magpie Robin". This is the Malays Version for Magpie Robin species.
adiMURAI
Wise Owl
Posts: 355
Joined: Tue Dec 29, 2009 4:42 am
Location: shah alam
Location: shah alam/jeniang kedah

nak jinakkan murai d tangkap..

Postby adiMURAI » Sat Oct 30, 2010 11:50 am

1)mintak tolong bro2 ada petua dak murai baru dapat bg dia x liaq?
2)nak tgk mcm mana brung tu muda atau tua?
adisharma

User avatar
dramang
Wise Owl
Posts: 644
Joined: Fri Dec 11, 2009 7:47 pm
Location: setiu terengganu

Re: nak jinakkan murai d tangkap..

Postby dramang » Sat Oct 30, 2010 4:48 pm

kalau yg liar nak bagi jinak antar gi skolah.
kalau nak tau burung tua atau muda mintak IC. :mrgreen:

sorry bro, gurau je, ambe penah bela murai cacing tua ni,
liar tak yah habaq! ambe cepat putus angin bela MK liar ni susah nak jinak. tak macam mb.
Image
dalam kenangan...

User avatar
zamri
Wise Owl
Posts: 823
Joined: Sun Jul 19, 2009 11:21 am
Location: Whitesand, Ke Rai Estuary

Re: nak jinakkan murai d tangkap..

Postby zamri » Mon Nov 01, 2010 7:16 am

kalau yg liar nak bagi jinak antar gi skolah.
kalau nak tau burung tua atau muda mintak IC.


:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
kalau jenis liar hantar sekolah liar juga..panjat pagar...ler... :lol: :lol: :lol:
"NO WOMEN NO CRY'...I SHOOT THE SHERIFF"
selising@gmail.com

User avatar
k.roe
Talking Birds
Posts: 207
Joined: Thu Sep 03, 2009 6:35 am
Location: Port Dickson

Re: nak jinakkan murai d tangkap..

Postby k.roe » Mon Nov 01, 2010 10:56 am

Pada pendapatan saya seeloknya dilepaskan lah murai liar yg ditangkap tu.Takut nanti tup- tup mati pula di tangan anda. Lagipun kalau beli kat kedai pun murah sj RM20- 30/ekor utk anak, RM80 untuk yg dah besar.

Tp kalau nak jinakkan juga cuba begini;
1st Week:
Hand feed cengkerik at least 4-5 kali sehari ( dlm 50-60 ekor sehari)
Disulam dgn 2-3 ekor mealworm sehari
2nd Week:
Potong cengkerik & mealworm halus-halus (digunting) & campurkan dgn dedak ayam halus
Letakkan dlm cage & perhatikan dia makan/ tidak - Harus diingat jgn bagi mealworm byk sgt, cukup sekadar 2-3 ekor shj sehari kerana ianya panas. Nanti burung kena sakit mata then, GO
3rd Week:
Tgk perkembangan burung tu, tp rasanya by minggu ke-3 ni samada burung tu dah mati atau pun masih hidup. Kalau masih hidup tahniah & rasanya bolehlah terus bela.

Just my 1 cent :)

adiMURAI
Wise Owl
Posts: 355
Joined: Tue Dec 29, 2009 4:42 am
Location: shah alam
Location: shah alam/jeniang kedah

Re: nak jinakkan murai d tangkap..

Postby adiMURAI » Mon Nov 01, 2010 5:12 pm

k.roe wrote:Pada pendapatan saya seeloknya dilepaskan lah murai liar yg ditangkap tu.Takut nanti tup- tup mati pula di tangan anda. Lagipun kalau beli kat kedai pun murah sj RM20- 30/ekor utk anak, RM80 untuk yg dah besar.

Tp kalau nak jinakkan juga cuba begini;
1st Week:
Hand feed cengkerik at least 4-5 kali sehari ( dlm 50-60 ekor sehari)
Disulam dgn 2-3 ekor mealworm sehari
2nd Week:
Potong cengkerik & mealworm halus-halus (digunting) & campurkan dgn dedak ayam halus
Letakkan dlm cage & perhatikan dia makan/ tidak - Harus diingat jgn bagi mealworm byk sgt, cukup sekadar 2-3 ekor shj sehari kerana ianya panas. Nanti burung kena sakit mata then, GO
3rd Week:
Tgk perkembangan burung tu, tp rasanya by minggu ke-3 ni samada burung tu dah mati atau pun masih hidup. Kalau masih hidup tahniah & rasanya bolehlah terus bela.

Just my 1 cent :)




trima kasih,
adisharma

ganeshjb
Weaning Bird
Posts: 40
Joined: Wed Aug 11, 2010 1:58 pm
Location: Johor Bahru
Location: Johor Bahru

Re: nak jinakkan murai d tangkap..

Postby ganeshjb » Tue Nov 02, 2010 12:14 am

baru2 nie i ade juga tangkap mk liar..susah nak jinak tapi makan sendri bila bg makan cengkerik....bila tak nampak orang snyap je bila nampak orang memang x stop....2 week je i jaga then dah lepas kan...susah nak jinak wlaupun makan takut mati nanti x shok....bila dah lepas kan pun masih datang ke rumah nak curi makan :twisted: nak kena trap sekali lagi rasa nye hahaha


Return to “Murai Kampung (Magpie Robin)”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest