Camne nk bg pikat cepat bunyi bila pg memikat.

Section in Malays language for discussing about the merbok pikat...
nawuzi
Wise Owl
Posts: 251
Joined: Mon Jun 27, 2011 8:55 am
Location: near to btg Berjuntai, near bkt beruntung, near tg malim,

Re: Camne nk bg pikat cepat bunyi bila pg memikat.

Postby nawuzi » Tue Feb 21, 2012 3:41 am

burung bacul nie biasanya burung kalah dengan BH (main racik biasanya) xpun BB..
kat rumah bunyi bukan main, masuk hutan trus senyap...
pada temanlah tp mungkin amik masa... kalau xmenyabo cm teman,,bli yang btui betui denak,, hahaha.. :mrgreen:

1) biasakan dln jebak dulu,, jgn trus masuk utan,, bukan apa, jebak kecik,, kang otai BH trun, menggelepur denak langgar jebak, trus berdarah n trus jadi bisu,,
2) gantung berjauhan dengan burung lain ( kalu boleh jgn bg nampak), bukan apa,, kalau denak biasa nampak burung lain kat rumah,, maka kurang bunyi nye,,,
3) bagilah penambah,, air vitamin ker, pil ker..( teman bab pil pil nie xmahir,, coz xpernah try) hehehe,, takut burung xtahan,,,
4) ada yang pilih burung ikot sisik, roma, kepak, kepala, tp pada teman baik pilih burung ikot body.. body besau lagi syok.. :mrgreen:
- sisik 36 and 38 suka buat perangai
- sisik 37 dan 44 sesuai dijadikan pikat

sekadar pandangan 10cent teman..
kalau salah atau ada tambahan boleh share...

best regards

green_bird
Talking Birds
Posts: 171
Joined: Tue May 24, 2011 1:55 am
Location: perak

Re: Camne nk bg pikat cepat bunyi bila pg memikat.

Postby green_bird » Tue Feb 21, 2012 4:27 am

btl ape yg bro nawuzi ckpkan,
tp klu sisik tu bg sy 44 pun xsesuai dijadikan pikat,
sbb sisik 44 ni byk org simpan kt umah je,
bagi cina sisik 44 ni byk ong,klu kita g kdai cina tgk ada merbuk
cuba tya sisik brp,mti dia ckp sisik 44,tuk wat plaris(kpercayaan org dulu2),
lagi pun sisik 44 ni ssh dpt gu,samela ngn sisik 41,42,43...
pikat ada sisik 37 ni terbaik sbb xpilih gu dan xpilih tmpt,
letak je wat kejela dia... :mrgreen:

nawuzi
Wise Owl
Posts: 251
Joined: Mon Jun 27, 2011 8:55 am
Location: near to btg Berjuntai, near bkt beruntung, near tg malim,

Re: Camne nk bg pikat cepat bunyi bila pg memikat.

Postby nawuzi » Tue Feb 21, 2012 7:34 am

pemilihan sisik nie ikot minat sesorang jgk..
ada yang suka sisik 36, ada yang minat 38, ada yang mahukan sisik 37 and sisik 44,
sisik 44 byk ong, mana tau masuk hutan lagi ong bunuh BH,,
yang paling penting rajin bunyi xkira sisik ape pun.. hehehe,,,
mcm ne bro rusmie, BB bro dah menjadi?

:pic
buh la pic,, leh teman teman tgk...

green_bird
Talking Birds
Posts: 171
Joined: Tue May 24, 2011 1:55 am
Location: perak

Re: Camne nk bg pikat cepat bunyi bila pg memikat.

Postby green_bird » Tue Feb 21, 2012 8:32 am

btl tu bro pemilihan sisik ni tgk pd minat seseorg tu,
mmg ada yg suka simpan sisik 36 dan 38,
sbb slalunya sisik 36 dan 38 ni suaranya kasar dan merdu,
btl tu bro rusmie posla pic BB merbuk tu,lhla Otai2 kt sni tgk2kan..

nawuzi
Wise Owl
Posts: 251
Joined: Mon Jun 27, 2011 8:55 am
Location: near to btg Berjuntai, near bkt beruntung, near tg malim,

Re: Camne nk bg pikat cepat bunyi bila pg memikat.

Postby nawuzi » Wed Feb 22, 2012 2:38 am

kekadang BB/denak xserasi dengan kita, panas tangan kata orang la..
dengan kita xmenjadi ajer n xmembunuh, tp bile tang dengan orang lain, membunuh selalu..
tang nie yang payah sikit..

5) jual denak tue and bli yang betui betui denak tp kene test ke'PRO'annye..

Rusmie
Weaning Bird
Posts: 38
Joined: Thu Dec 29, 2011 4:50 pm
Location: Sentul

Re: Camne nk bg pikat cepat bunyi bila pg memikat.

Postby Rusmie » Wed Feb 22, 2012 7:05 am

Nanti sy snap pic BB tu...maklum la org baru nk blajar main merbok,bukan tahu sgt pun psal merbok ni.Mcm mane nk kira sisik ye?Nk kira dari atas sampai hujung jari ke?Pada pendapat sifuuuuu2 kat sini sisik berapa yg paling best main mikat....psal pasni nk gi cari yg terbaik dari ladang ni...psal member kat KEDAH bnyk main burung ni...psal dh tak tahan tgk BH dok main gelak2 kat BB sy ni... :bravo


Return to “Merbok Pikat”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest