Camne nk bg pikat cepat bunyi bila pg memikat.

Section in Malays language for discussing about the merbok pikat...
Rusmie
Weaning Bird
Posts: 38
Joined: Thu Dec 29, 2011 4:50 pm
Location: Sentul

Camne nk bg pikat cepat bunyi bila pg memikat.

Postby Rusmie » Tue Jan 17, 2012 7:18 am

Sy baru beli sekoq pikat merbok...burung baru gak la.Bila bawak pi pikat lambat nk bunyi.....pada yg otai2 sini mcmana nk bg cepat bunyi bila time pi pikat tu?Lg satu bila dh ubah tempat terus tak mau bunyi lg...dok tunggu sampai ptg,haram tak mau bunyi...sampai habih rokok daun asyik dok balut...tlg bg petua skit bleh kot nohhhhhh... :cry: :cry: :cry: :cry:

arie
Flying Bird
Posts: 65
Joined: Mon Nov 15, 2010 12:39 am
Location: alor setar, kedah

Re: Camne nk bg pikat cepat bunyi bila pg memikat.

Postby arie » Sat Jan 28, 2012 3:34 pm

nak beli pikat kena test dulu bro...puas hati baru beli...takut kes terkena ja...

User avatar
KEDAHmaju
Moderator
Moderator
Posts: 1161
Joined: Tue Mar 18, 2008 9:34 am
Location: KEDAH
Location: alor setar, kedah darul aman, malaysia
Contact:

Re: Camne nk bg pikat cepat bunyi bila pg memikat.

Postby KEDAHmaju » Sun Jan 29, 2012 1:12 am

apa yg orang kata.. cuba serasikan pikat dengan kita dahulu..
kkdg pikat jenis cam @ kenal tuan dia.. so, dia akan take time nak kenal tuan baru..


Rusmie wrote:Sy baru beli sekoq pikat merbok...burung baru gak la.Bila bawak pi pikat lambat nk bunyi.....pada yg otai2 sini mcmana nk bg cepat bunyi bila time pi pikat tu?Lg satu bila dh ubah tempat terus tak mau bunyi lg...dok tunggu sampai ptg,haram tak mau bunyi...sampai habih rokok daun asyik dok balut...tlg bg petua skit bleh kot nohhhhhh... :cry: :cry: :cry: :cry:

User avatar
9w2wwx
Flying Bird
Posts: 75
Joined: Thu Mar 24, 2011 5:03 am
Location: KLANG, SELANGOR, MY

Re: Camne nk bg pikat cepat bunyi bila pg memikat.

Postby 9w2wwx » Wed Feb 08, 2012 1:36 am

bagi makan pil burung merbuk seminggu sekali, kerap mandi jika ada masa dan gantung
bagi kene panas matahari...insyallah bb rajin bunyi dan tak kelupur, itu yg paling utama sebelum
jadi pikat, sekadar kongsi petua je.

nawuzi
Wise Owl
Posts: 251
Joined: Mon Jun 27, 2011 8:55 am
Location: near to btg Berjuntai, near bkt beruntung, near tg malim,

Re: Camne nk bg pikat cepat bunyi bila pg memikat.

Postby nawuzi » Wed Feb 08, 2012 2:10 am

saya baru dalam dunia merbok,,
yang paling penting burung xkelupur sgt, jinak sgt pun xbest..
bagi knal tuan jer, jgn manjakan sgt..n biasakan dengan keadaan kawasan untuk dipikat.. xsemestinya terus masuk hutan..
letak kat pokok seko sekor pun dah cun.. lambat jgk nk jadi,, kena byk sabar gak bro.
teman ada gak merbok yang kat rumah bunyi sahut sahut. masuk jebak haram xbunyi, last last buat nyanyi kat rumah jer.. :mrgreen:

Image
pikat teman dekat setahun baru pandai membunuh...

User avatar
9w2wwx
Flying Bird
Posts: 75
Joined: Thu Mar 24, 2011 5:03 am
Location: KLANG, SELANGOR, MY

Re: Camne nk bg pikat cepat bunyi bila pg memikat.

Postby 9w2wwx » Wed Feb 08, 2012 4:19 am

makan/minum cukup, sangkar pastikan bersih selalu.
biasakan dalam jebak seminggu dan tempat mikat cam NAWUZI kata,
memang betul ada BB yg meratus dan derak macam HOT FM kat rumah lebih2 lagi dlm sangkar,
bila masuk jebak terus bisu dan kelupur sampai rosak bulu dan berdarah kepala.
nak latih pikat bukan kerja mudah lebih2 lagi BB baru.

p/s: RUSMIE, kebiasaanya kalo kite beli merbuk yg dah jadi pikat mmg pikat tau dah kerja dia, tapi kalo tuan bgtau pikat baru tuan tu lambat bunyi, pindah tempat taknak bunyi tu belum
lagi boleh dipanggil pikat, selalunya tu kategori BB..sekadar pandangan


Return to “Merbok Pikat”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest