Istilah² serta Loghat / Lorat

Section in Malays language for discussing about the merbok pikat...
User avatar
KEDAHmaju
Moderator
Moderator
Posts: 1161
Joined: Tue Mar 18, 2008 9:34 am
Location: KEDAH
Location: alor setar, kedah darul aman, malaysia
Contact:

Re: Istilah² serta Loghat / Lorat

Postby KEDAHmaju » Sat Oct 25, 2008 1:01 am

Aloo jessejames, last posting before begin busy this night :oops: :lol:

itu lorat, kasi post sikit2 maa.. kalo post banyak2 nnt xsempat nak telan la.. :mrgreen:

p/s: sibuk utk kenduri..

User avatar
KEDAHmaju
Moderator
Moderator
Posts: 1161
Joined: Tue Mar 18, 2008 9:34 am
Location: KEDAH
Location: alor setar, kedah darul aman, malaysia
Contact:

Re: Istilah² serta Loghat / Lorat

Postby KEDAHmaju » Mon Nov 10, 2008 12:15 am

JAMU
:!: memberi @ menikamati sesuatu
:!: ubat @ herba tradisional

contoh ayat:
:!: memberi @ menikamati sesuatu
"selamat menjamu selera..."
"burung aku, aku jamu sambau ja.."

:!: ubat @ herba tradisional
"jamu yg hang buat tuh, bagus la.. sihatt!!"

jessejames
Wise Owl
Posts: 715
Joined: Mon May 05, 2008 1:01 pm
Location: kuala lumpur

Re: Istilah² serta Loghat / Lorat

Postby jessejames » Mon Nov 10, 2008 8:19 am

KEDAHmaju wrote:JAMU
:!: memberi @ menikamati sesuatu
:!: ubat @ herba tradisional

contoh ayat:
:!: memberi @ menikamati sesuatu
"selamat menjamu selera..."
"burung aku, aku jamu sambau ja.."

:!: ubat @ herba tradisional
"jamu yg hang buat tuh, bagus la.. sihatt!!"


Orait km,skrg dah paham sikit,nanti aku ada masa aku pos lorat selatan,tapi belah selatan ni kasar,kalau utk org yg serious dia ingat mencarut,ha! bila bro sj baca dia kata bahasa aku kasar nanti gaduh lagi,tapi aku dah tau apa dia akan jawap'takde hal punya jj',mana pegi mat sj ni,takada khabar pun.
Regards,
jessejames.

User avatar
KEDAHmaju
Moderator
Moderator
Posts: 1161
Joined: Tue Mar 18, 2008 9:34 am
Location: KEDAH
Location: alor setar, kedah darul aman, malaysia
Contact:

Re: Istilah² serta Loghat / Lorat

Postby KEDAHmaju » Mon Nov 10, 2008 11:39 pm

Itu macam la bro JJ..
aku pun nak belajar jugak lorat selatan..
setakat yg aku pernah belajar,
lahabau jer.. :mrgreen:
bro SJ kita jarang lepak sini.. dia kurang minat sama merbok! aku pun xgalakan dia main kukur, nnt habis burung2 merbok di pahang.. xda bekalan nak hantar mai kedah! :lol: :mrgreen:

jessejames
Wise Owl
Posts: 715
Joined: Mon May 05, 2008 1:01 pm
Location: kuala lumpur

Re: Istilah² serta Loghat / Lorat

Postby jessejames » Tue Nov 11, 2008 2:07 pm

KEDAHmaju wrote:setakat yg aku pernah belajar,
lahabau jer..

Oh itu lorhat Melaka Darul Hawau,maksud dia "apa kabar,lama tak jumpa",lebih kurang camtula.


KEDAHmaju wrote:bro SJ kita jarang lepak sini.. dia kurang minat sama merbok!

dont play play satu hari dia main merbok baru tau,ntah2 tengah train pikat merbok.
Regards,
jessejames.

User avatar
KEDAHmaju
Moderator
Moderator
Posts: 1161
Joined: Tue Mar 18, 2008 9:34 am
Location: KEDAH
Location: alor setar, kedah darul aman, malaysia
Contact:

Re: Istilah² serta Loghat / Lorat

Postby KEDAHmaju » Wed Nov 12, 2008 12:06 am

banyak la kau punya "apa khabar..." itu semua kalo xsilap aku, mcm mengutuk n mencarut jgak tuh.. :lol:

jessejames wrote:Oh itu lorhat Melaka Darul Hawau,maksud dia "apa kabar,lama tak jumpa",lebih kurang camtula.




aku harap kalau dia nak main pun, biar la aku ada denak tandang 2,3ekor.. derak katam sekor, derak lebat 3, baru la buleh dia start main.. kalo dia main merbok, abehh merbok pahang weihhhh.. :wink:

jessejames wrote:dont play play satu hari dia main merbok baru tau,ntah2 tengah train pikat merbok.


Return to “Merbok Pikat”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest