menjaga suara jambul

Malays language section for the Bulbul ;)
Rambo
Egg
Posts: 2
Joined: Thu Mar 07, 2013 3:37 pm
Location: SETIU, TERENGGANU

Re: menjaga suara jambul

Postby Rambo » Sat Jan 18, 2014 1:56 pm

Salam silaturahim dan muhibbah kepada semua pemilik mj. Satu kemuskilan darpd saya org baru. Mj galak dirumsh senyap diarena. Kenapa? Tolong bro2 bgi petua. Kedua...mj suka ketik bulu sayap hingga ronggok.

User avatar
nazmina
Talking Birds
Posts: 218
Joined: Thu May 22, 2008 5:15 pm
Location: Kuala Lumpur, Malaysia
Contact:

Re: menjaga suara jambul

Postby nazmina » Thu Jan 30, 2014 7:57 am

dah brp kali pegi bon?

klau baru 2-3 kali, mmg camtu lebih2 lagi trus letak tgh2 mj yg dh biasa dlm bon.
sebaiknya letak/gantung jauh sikit dr mj yg dh biasa kat bon tu.
bila dia dh galak mcm kt rumah td, baru letak same2 dgn mj yg otai bon tadi.

byngkn kt rmh kite mmg le dia taiko,
tp kat bon lg bnyk taiko ... silap2 lagi ganas dr dia ...
tiba2 dia kena letak tngh2 taiko tadi ...
sure kecut punye ...

klau dh bnyak kali pegi bon ...

mgkin dia nk mla mluruh atau dia tgh sakit ...


p/s my 2 cents
regards,

-November Alpha Zulu Mike India-

zairy
Egg
Posts: 1
Joined: Sat Jun 20, 2015 2:34 pm
Location: penang

Re: menjaga suara jambul

Postby zairy » Sat Jun 20, 2015 3:03 pm

untuk butung MJ nk bg mkn cili padi berapa lama sekali ?

Zainudin
Egg
Posts: 2
Joined: Sat Sep 30, 2017 2:09 am
Location: Bukit batok singapore

Re: menjaga suara jambul

Postby Zainudin » Sun Oct 08, 2017 9:42 am

As'salamualaikum semua salam sejahtera buat semua peminat peminat merbah jambul terlibih dahulu mohon apun dan maaf kalau ada silap.

Salam kenalan buat semua nama aku Zainudin asal kelahiran Singapura tapi di besar kan di malaysia oleh atuk dan nenek.

Ni nak sharing je la harap maaf ya semua...kebanyakan peminat jambul zaman sekarang ni beli jambul yang sudah jadi atau separuh jadi ada jugak yang memikat burung hutan/kapung yang dah jadi....lepas tu cakap atau share cara jaga suara burung kasi itu kasi ini cakap macam champion...tak ramai di antara kita yang bela anak MJ lepas tu kasi naik kasi form bela sampai jadi juara. ini cara arwah atuk aku main burong MJ ni..dan telah aku perlihat kan tentang soal kasi makan chili ni MJ secara asas hidup bebas tak selalu makan chilli..kalau di kata chilli ni untuk jaga suara burong ni maka org itu kurang faham dan shih tak kira la mana pun asal org itu chilli ni sebenar nya untuk Deworm dan waktu musim hujan sahaja....(penyanyi hebat pun kurang kan makan pedas sebab jaga suara)....buah buahan dan sayuran sejuk yang diberi kan untuk jaga suara dan tekak MJ...makanan panas pula untuk kesihatan dan bulu burong.....cuba lihat burong hutan...burong hutan tu makan entah apa apa saja tapi bila dia berbunyi satu kampong pasang jebak....tips sebenar nya jaga MJ ni adalah

1)permakanan sejuk untuk suara
2)permakanan panas untuk kesihatan
3)pemakanan pahit untuk perubatan

Bagi la dengan seimbang IN SYAH ALLAH burong akan menjadi suara lantang rajin dan sihat...ini amalan traditional....sekian buat semua tak kira di mana jua moga silatulrahim di pererat kan lagi dan selamat berkicau..

User avatar
Tanin
Site Admin
Posts: 6294
Joined: Wed Mar 30, 2005 9:41 am
Location: Malaysia
Location: Rawang, Selangor, Malaysia
Contact:

Re: menjaga suara jambul

Postby Tanin » Tue Oct 10, 2017 12:35 pm

Zainudin wrote:As'salamualaikum semua salam sejahtera buat semua peminat peminat merbah jambul terlibih dahulu mohon apun dan maaf kalau ada silap.

Salam kenalan buat semua nama aku Zainudin asal kelahiran Singapura tapi di besar kan di malaysia oleh atuk dan nenek.

Ni nak sharing je la harap maaf ya semua...kebanyakan peminat jambul zaman sekarang ni beli jambul yang sudah jadi atau separuh jadi ada jugak yang memikat burung hutan/kapung yang dah jadi....lepas tu cakap atau share cara jaga suara burung kasi itu kasi ini cakap macam champion...tak ramai di antara kita yang bela anak MJ lepas tu kasi naik kasi form bela sampai jadi juara. ini cara arwah atuk aku main burong MJ ni..dan telah aku perlihat kan tentang soal kasi makan chili ni MJ secara asas hidup bebas tak selalu makan chilli..kalau di kata chilli ni untuk jaga suara burong ni maka org itu kurang faham dan shih tak kira la mana pun asal org itu chilli ni sebenar nya untuk Deworm dan waktu musim hujan sahaja....(penyanyi hebat pun kurang kan makan pedas sebab jaga suara)....buah buahan dan sayuran sejuk yang diberi kan untuk jaga suara dan tekak MJ...makanan panas pula untuk kesihatan dan bulu burong.....cuba lihat burong hutan...burong hutan tu makan entah apa apa saja tapi bila dia berbunyi satu kampong pasang jebak....tips sebenar nya jaga MJ ni adalah

1)permakanan sejuk untuk suara
2)permakanan panas untuk kesihatan
3)pemakanan pahit untuk perubatan

Bagi la dengan seimbang IN SYAH ALLAH burong akan menjadi suara lantang rajin dan sihat...ini amalan traditional....sekian buat semua tak kira di mana jua moga silatulrahim di pererat kan lagi dan selamat berkicau..


:goodpost: :goodpost:
Best Regards,
Tanin

Now you can share any posting that you like to FBook!
Image


For more more detail on how to share, please visit:
viewtopic.php?f=54&t=11885


Return to “Burung Merbah”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests