Galah aka Rose-breasted Cockatoo

A cockatoo is a parrot that is any of the 21 species belonging to the bird family Cacatuidae, the only family in the superfamily Cacatuoidea. Along with the Psittacoidea (true parrots) and the Strigopoidea (large New Zealand parrots), they make up the order Psittaciformes (parrots). The family has a mainly Australasian distribution, ranging from the Philippines and the eastern Indonesian islands of Wallacea to New Guinea, the Solomon Islands and Australia.
User avatar
MagnetiC
Talking Birds
Posts: 176
Joined: Mon Jan 12, 2009 2:14 pm
Location: Kuala Lumpur.
Location: Kuala Lumpur

Re: Galah aka Rose-breasted Cockatoo

Postby MagnetiC » Wed Mar 18, 2009 1:43 am

azman66 wrote:
Irwan Fahmy wrote:There are pros and cons here.. Farmers need to feed their family and the nation while Cockatoos need to feed themselves as well as their youngs.. Really a hard decision here... Susah nak cakap.. :?


Yelah, man builds, man destroys...yg merana the natural habitat....poor thing :( :x

The Australian RSPCA should recommend the birds be exported rather than culled. :wink:



Tapi pros and cons nyer tak ada di bumi M'sia kita ni buat cockatoos,all the cockatoos kat sini boleh hidup rilek dan tenang dgn kemewahan makanan yg ada dan diberikan setiap hari,cuma kena belajar hidup dalam sangkar ler.. :( ,tapi saya ada dengar orang cakap captive bird dari spesis toos ni longevity lebih panjang dr yang idup bebas kat hutan tu,betul ke tak,tak tau ler...

User avatar
Irwan Fahmy
Moderator
Moderator
Posts: 5637
Joined: Sun Jun 01, 2008 7:31 pm
Location: Kangar, Perlis
Location: Kangar, Perlis Indera Kayangan/Alor Setar, Kedah Darulaman
Contact:

Re: Galah aka Rose-breasted Cockatoo

Postby Irwan Fahmy » Wed Mar 18, 2009 1:03 pm

MagnetiC wrote:Tapi pros and cons nyer tak ada di bumi M'sia kita ni buat cockatoos,all the cockatoos kat sini boleh hidup rilek dan tenang dgn kemewahan makanan yg ada dan diberikan setiap hari,cuma kena belajar hidup dalam sangkar ler.. :( ,tapi saya ada dengar orang cakap captive bird dari spesis toos ni longevity lebih panjang dr yang idup bebas kat hutan tu,betul ke tak,tak tau ler...


Kalau kat liar ni mati samada natural predator @ dibunuh oleh peladang2.. Kalau dalam captivity ni ikut pada owner.. Tengok pada keadaan jagala.. Kalau jagaan elok sampai kita matipun dia still hidup lagi.. Rekod paling lama ada seekor Greater Cockatoo nama "Cocky Bennet", idup sampai 115-120 tahun.. Hidup mula dia dengan owner seorang kapten kapal dan apabila kapten kapal tu meninggal.. Dia hidup lagi 26 tahun dengan seorang pengusaha hotel di Sydney.. Satu lagi Greater nama "Cocky'.. Yang diberikan kepada Zoo London pada tahun 1925.. Sebelum tu dia telah hidup dengan pemilik lama dia semenjak tahun 1900 dan dijangkakan umur dia sewaktu mati pada tahun 1982, lebih kurang 82 tahun... Lama tu... :shock:
Attachments
a09186.jpg
a09186.jpg (29.99 KiB) Viewed 796 times

User avatar
sulfur
Wise Owl
Posts: 407
Joined: Fri Aug 01, 2008 5:47 pm

Re: Galah aka Rose-breasted Cockatoo

Postby sulfur » Mon Mar 23, 2009 3:37 pm

Kalau kat liar ni mati samada natural predator @ dibunuh oleh peladang2.. Kalau dalam captivity ni ikut pada owner.. Tengok pada keadaan jagala.. Kalau jagaan elok sampai kita matipun dia still hidup lagi.. Rekod paling lama ada seekor Greater Cockatoo nama "Cocky Bennet", idup sampai 115-120 tahun.. Hidup mula dia dengan owner seorang kapten kapal dan apabila kapten kapal tu meninggal.. Dia hidup lagi 26 tahun dengan seorang pengusaha hotel di Sydney.. Satu lagi Greater nama "Cocky'.. Yang diberikan kepada Zoo London pada tahun 1925.. Sebelum tu dia telah hidup dengan pemilik lama dia semenjak tahun 1900 dan dijangkakan umur dia sewaktu mati pada tahun 1982, lebih kurang 82 tahun... Lama tu... :shock:[/quote]


wow ganyut dah ni..tengok ler paruh dia panjang tu... bulu pon dah gugur habis... memang nampak dah uzur sangat panjang tul umur dia....

User avatar
Irwan Fahmy
Moderator
Moderator
Posts: 5637
Joined: Sun Jun 01, 2008 7:31 pm
Location: Kangar, Perlis
Location: Kangar, Perlis Indera Kayangan/Alor Setar, Kedah Darulaman
Contact:

Re: Galah aka Rose-breasted Cockatoo

Postby Irwan Fahmy » Tue Mar 24, 2009 11:14 am

Kalau kat wild belum tentu dia dapat hidup selama tu.. Paruh pun rasa macam tuan dia dah tak sanggup nak trim.. Sian tengok..

alpharaybill
Hatchling
Posts: 12
Joined: Thu Aug 24, 2006 6:20 am

Re: Galah aka Rose-breasted Cockatoo

Postby alpharaybill » Sat Jul 04, 2009 2:42 am

Cikgu, this the address that i promise to give you the other day. Sorry lambat sikit, adress hilang.

http://jamiesparrothelp.wordpress.com/2 ... s-as-pets/

User avatar
Irwan Fahmy
Moderator
Moderator
Posts: 5637
Joined: Sun Jun 01, 2008 7:31 pm
Location: Kangar, Perlis
Location: Kangar, Perlis Indera Kayangan/Alor Setar, Kedah Darulaman
Contact:

Re: Galah aka Rose-breasted Cockatoo

Postby Irwan Fahmy » Sat Jul 04, 2009 2:46 am

Thanks.. :wink:


Return to “Cockatoos”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest