No More Licence For Sulphur Crested Cockatoos

A cockatoo is a parrot that is any of the 21 species belonging to the bird family Cacatuidae, the only family in the superfamily Cacatuoidea. Along with the Psittacoidea (true parrots) and the Strigopoidea (large New Zealand parrots), they make up the order Psittaciformes (parrots). The family has a mainly Australasian distribution, ranging from the Philippines and the eastern Indonesian islands of Wallacea to New Guinea, the Solomon Islands and Australia.
User avatar
sulfur
Wise Owl
Posts: 407
Joined: Fri Aug 01, 2008 5:47 pm

Re: No More Licence For Sulphur Crested Cockatoos

Postby sulfur » Thu Jun 25, 2009 2:50 pm

MagnetiC wrote:Saya pernah lihat kebiasaannya bila sepasang spesis Sulphur Crested bermain,diaorg dah start lupa dunia,waktu ni dia mengangguk-angguk kepalanya sambil jalan berbaris terhenjut-henjut di atas perch dan tiba-tiba seekor yg depan menjatuhkan kepalanya dan sekali bodynya kebawah(mcm kelawar) dgn kakinya diatas mengenggam btg perch tu sambil mengibar sayapnya,kekadang terjatuh jugak ke tanah.Seekor menjerit menjadi sbg tukang sorak,seekor lagi menjerit sbb seronok keriangan,waktu ni lah suara2 jeritan yg agak luar biasa kuatnya keluar dari muncung diaorg ni....



den dah raso da 5 ekor sekali kek umah.. macam nak runtuh umah den dio punyo bunyi... nasib baik rumah den batu kalau kayu dah lamo tinggal tiang... :lol: :lol: :lol:

User avatar
Irwan Fahmy
Moderator
Moderator
Posts: 5637
Joined: Sun Jun 01, 2008 7:31 pm
Location: Kangar, Perlis
Location: Kangar, Perlis Indera Kayangan/Alor Setar, Kedah Darulaman
Contact:

Re: No More Licence For Sulphur Crested Cockatoos

Postby Irwan Fahmy » Thu Jun 25, 2009 3:27 pm

Hahahaha! Lepas tu siap ada soprano suara serak and nada tinggi rendah diorang... Paling tak tahan time nak senja sebelum Maghrib tu hehehehe! Tu baru Sulphur Crested.. Kena Umbrella@Alba lagila dashyat! Siap ada bunyi menyalak lagi aduii.... :lol:

new
Flying Bird
Posts: 73
Joined: Tue Dec 23, 2008 6:47 am

Re: No More Licence For Sulphur Crested Cockatoos

Postby new » Fri Jun 26, 2009 1:11 pm

Mungkin kot bila cockatoo seko dia akn jd baik....bila dh bnyak dia akan naik tokcang bermain@bersorak...keke.
Last month,ada jumpe seko crested cockatoo terkurung kt sangkar kecil d bawah pkok d luar sebuah banglo di Sg. Merap,Kajang...
Cian pulak tengok nyee..d pandang dr jauh cockatoo tu d jaga dengan baik kot sbb bulu nye putih bersih n nampak ada buah di beri oleh owner nye...cuba aproach tuan rumah,tp tidak di dengar oleh tuan rumah kotttt,umah baglo berkunci pagar nye :lol: ...mungkin di hukum sbb bising kot, tu pasal kene letak luar kekeke.

User avatar
Irwan Fahmy
Moderator
Moderator
Posts: 5637
Joined: Sun Jun 01, 2008 7:31 pm
Location: Kangar, Perlis
Location: Kangar, Perlis Indera Kayangan/Alor Setar, Kedah Darulaman
Contact:

Re: No More Licence For Sulphur Crested Cockatoos

Postby Irwan Fahmy » Fri Jun 26, 2009 1:23 pm

Tak tentu gak new... Saya yang sekor nipun buleh tahan heheheh! Dia lak tak geng sesama kawan dia tapi dia geng orkestra dengan Amazons saya hahaha! Yang syoknya lak ada suara kecik si Hahn macaw lak jadi backup singer... Meriah kawan hehehe! :lol:

Sian gak dengar citer cockatoo tu.. Mungkin tuan nak jual ka sapa tau.. Leh gi round2 tengok lain kali..

new
Flying Bird
Posts: 73
Joined: Tue Dec 23, 2008 6:47 am

Re: No More Licence For Sulphur Crested Cockatoos

Postby new » Fri Jun 26, 2009 2:51 pm

may be next time,lalu kt sg merap tu akan sy singgah lg di rumah banglo jenis lama tu...leh siasat kalau owner nk jual dan berlesen!!!!
akan sy info no phone owner pada forumers semua, bg sesiapa yg meminati suara soprano!!!! :lol:

User avatar
Irwan Fahmy
Moderator
Moderator
Posts: 5637
Joined: Sun Jun 01, 2008 7:31 pm
Location: Kangar, Perlis
Location: Kangar, Perlis Indera Kayangan/Alor Setar, Kedah Darulaman
Contact:

Re: No More Licence For Sulphur Crested Cockatoos

Postby Irwan Fahmy » Fri Jun 26, 2009 2:54 pm

Kekadang dia ada kuar gak bunyi heavy metal sikit.. Ala ala Twisted Sister punya group dulu2 (zaman rock kapak) hahahaha! :lol:


Return to “Cockatoos”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest